Очікувані результати ефективності господарювання сільськогосподарських підприємств в галузі тваринництва дають змогу говорити про те, що поточний рік був успішним для сільгоспвиробників – зазначив Іван Мовчан в ході прес- конференції. Прибуток, що отримали підприємства перевищує минулорічний показник майже в 1,9 рази. Очікується рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва на рівні 28 % проти 19% в минулому році. Це найкращий показник за останні 10 років.

За десять місяців поточного року в усіх категоріях господарств збільшилось виробництво молока ( вироблено 722,5 тис. тонн, що на 0,6 тис. тонн більше, ніж на відповідну дату минулого року), м’яса ( реалізовано 76,3 тис. тонн, більше попереднього року на 2,5 тис. тонн), яєць ( вироблено 749,1 млн. штук, більше на 54,5 млн. штук).

На сьогоднішній день знаходяться в реалізації та будуть реалізовуватися в найближчій перспективі 135 інвестиційних проектів на суму понад 14,4 млрд. грн., спрямованих на розвиток галузі рослинництва, будівництво нових та реконструкцію існуючих тваринницьких комплексів, комбікормових підприємств, елеваторів, тощо.

За останній період в основний капітал сільськогосподарських підприємств інвестовано 1,3 млрд. грн., або в 3,9 рази більше як за аналогічний період минулого року.

Реконструкцію молочних комплексів та ферм у 2012 році планується провести в десяти сільгосппідприємствах – зазначив перший заступник голови ОДА.

В соціальній сфері також спостерігаються позитивні тенденції. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника сільського господарства становить 1671,6 грн., або збільшилася на 34,6 %. Не зовсім прозорою є ситуація щодо заборгованості з виплати заробітної плати. На 2010 рік сума заборгованості становила більше 20 млн. грн. На 01.11. 20110 року вона становить – 15 млн.

Відсутня заборгованість з виплати заробітної плати в сільському господарстві.

В цілому агропромисловий комплекс області за останні два роки вийшов на передові позиції в державі. Досягнути цього було б неможливо без чіткої, злагодженої роботи як владних, так і виробничих структур, яка побудована на партнерських стосунках і спрямована на покращення життя на Вінниччині – зазначив Іван Мовчан.

Для довідки:
В 2011 році в області введено в дію 3 комплекси по промисловому виробництву молока:
в ПП „Радівське” с.Радівка Калинівського району (на 500 корів),
СТОВ „Хлібороб” с.Зозулинці Козятинського району (на 630 корів),
ПАТ „Племзавод „Літинський” с.Громадське Літинського району (на 1300 корів).
Розпочато будівництво ще 3-х комплексів по промисловому виробництву молока в:
ТОВ „Осіївське” с.Осіївка Бершадського району (на 500 корів),
ПП „Агро-Кряж 1” с.Станіславчик Жмеринського району (на 1200 корів)
ПП „Агро-Кряж 1” с.Сьомаки цього ж району (на 1200 корів).

До кінця року планується провести реконструкцію молочних комплексів та ферм в 16 сільгосппідприємствах.

Щодо перспектив на 2012 році, то планується розпочати будівництво 7 комплексів з промислового виробництва молока: два у Жмеринському, один у Крижопільському та два у Могилів-Подільському районах і по одному в Томашпільському і Вінницькому районах.

Протягом 2011-2015 років в галузі тваринництва прогнозується впровадити 45 інвестиційних проектів, в тому числі в молочному скотарстві 39. Це дасть можливість збільшити обсяги виробництва молока і довести його в 2015 році до 1 млн. 20 тис. тонн. ( в поточному році його буде вироблено на рівні 840 тис. тонн).


Переглядів: 3283
Поширень: 0