З метою ознайомлення з досвідом Вінниччини щодо реформування первинної ланки медичної галузі 12 січня 2012 року на Вінниччину прибула делегація із Миколаївщини.

Зустрічали гостей голова облдержадміністрації Микола Джига, заступник голови Любов Спірідонова, начальник управління охорони здоров‘я облдержадміністрації Лідія Діденко, представники влади і медицини Гайсинського району. Адже це район один із першопрохідців де найкраще реалізовано створення Центрів загальної практики сімейної медицини.

Членів делегації ознайомили з структурою та роботою амбулаторії ЗПСМ села Гранів, яка знаходиться в двоповерховій споруді та обслуговує 4259 осіб, має централізовані опалення та водопостачання.

В Гайсинській амбулаторії ЗПСМ №2, яка обслуговує населення 6 дільниць працює 6 лікарів ЗПСМ та є палати денного стаціонару на 8 ліжок. Також амбулаторія забезпечена автомобілем першої медичної допомоги та діагностичною апаратурою.

Після практичного знайомства з закладом первинного рівня в залі засідань Гайсинської райдержадміністрації відбулось жваве обговорення питань, які виникли у членів делегації.

Відкриваючи засідання Микола Джига відмітив, станом на 1 січня 2012 року у всіх 27 районах функціонують (як самостійні юридичні особи) Центри первинної медико-санітарної допомоги. 35 дільничних лікарень вже реорганізовано в амбулаторії ЗПСМ з розміщенням в них денних стаціонарів. Також частково вирішено проблему кадрового питання в області, а саме введено 775 штатних посад сімейних лікарів, а також за рахунок перевиконання обласного бюджету додатково спрямовано біля 29 млн. грн. на утримання медичних закладів. Проведено ремонтні роботи у 298 закладах сільської охорони здоров’я (ФАПах та лікарських амбулаторіях). Протягом поточного року забезпечено житлом 5 медичних працівників, з них 4 молодих спеціалісти, а також від керівників районів області отримано письмові згоди на оплату навчання та послідуюче працевлаштування із забезпеченням житла 48 медичних працівників.

З основною інформацією в обговоренні виступила начальник Вінницького обласного управління охорони здоров’я Лідія Діденко, яка зазначила, що головна мета реформи полягає в тому, щоб кожен громадянин зміг отримати медичну допомогу в потрібний час, у потрібному місці, у потрібному обсязі і з мінімальними витратами. Вона також відмітила, що вже сьогодні стало відчутно, що первинна ланка на селі стала більш керованою за рахунок чіткої структуризації її функціональних підрозділів. Протягом року намітилася тенденція до збільшення прийому у лікарів первинної ланки та скорочення відвідувань в поліклініках ЦРЛ, особливо у „вузьких” спеціалістів терапевтичного профілю.

Наступним позитивом, який чітко проявив себе з самого початку реформи - це акумулювання коштів на первинну допомогу «в одних руках» - в Центрі ПМСД.

Микола Джига, підводячи підсумки наради, зазначив, що впровадження концепції реформування охорони здоров’я є серйозним підґрунтям для модернізації усієї медичної галузі.

Керівник делегації заступник голови Миколаївської ОДА Наталя Іванцова подякувала за щирий прийом та отриманий досвід, який допоможе області в проведенні реформи.


Переглядів: 3325
Поширень: 0