Сказала начальник обласної санепідемстанції Валентина Зайцева про результати лабораторних досліджень води в криницях жителів села Стадниці, в тому числі і криниці сільського голови.

Уранці сьомого жовтня до приміщення сільради села Стадниці Вінницького району почали підтягуватися люди, дізнавшись про те, що в село приїхало обласне та районне начальство. Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, голова райдержадміністрації Юрій Щетинін, керівники медичної, екологічної, санітарної, земельної служб приїхали, аби з вуст сільського голови Владислава Яклюшина та місцевих депутатів почути правду. Їх цікавило те, як виконується розпорядження губернатора  від 10 липня цього року щодо Стадницького сміттєзвалища та попередження надзвичайних ситуацій у навколишніх селах Вінницького та Липовецького районів. Отже, що було зроблено за три місяці, які минули? 

Сільський голова Стадниці відзначив, що мер Вінниці Володимир Гройсман організував пересипку звалища грунтом,  ремонт і належний стан під"їзних шляхів до нього, складування відходів тільки в межах існуючого звалища.   

Сільські депутати та стадничани, котрим вдалося втиснутися в кабінет сільського голови, підтвердили, що звалище вже не димить, охороняється і утримується в належному стані.
Для жителів Стадниці провели виїзні медичні обстеження спеціалістами з обласного ендокринологічного диспансеру, обласної лікарні ім. М.Пирогова, районної лікарні, працював і пересувний флюорограф.  Лікарі обстежили 709 людей, з них у 22-х виявлено різні патології, один - хворий на туберкульоз. Усіх дітей шкільного віку оздоровлено, але потребують оздоровлення і малюки - Олександр Домбровський пообіцяв зробити і це. 

Присутні стадничани почали вимагати, аби до них привезли апарат УЗД.
Медики пообіцяли, але сільський голова зауважив:
- Люди не хотіли обстежуватися, тому  медики тричі приїжджали!
Зрештою, за пропозицією головного лікаря Вінницької ЦРЛ Станіслава Щербатого, було вирішено на перспективу відкрити у Стадниці амбулаторію сімейної медицини.

Особливу тривогу медиків і санітарної служби області викликав стан води у криницях не лише Стадниці та навколишніх сіл, а й сіл усієї області. Начальник обласної СЕС Валентина Зайцева сказала:

- В області у 60-70%  криниць  вода бактеріологічно забруднена. Практично у всіх районах є перевищення нормативів за вмістом важких металів - кадмію, свинцю, міді і марганцю. Вплинути на воду в криницях по бактеріологічних показниках можна: чистити криниці,  хлорувати і так далі. По хімічних показниках змінити це практично неможливо - як і в Стадниці, так і в усіх районах. Одне з правильних рішень - будувати свердловини і добувати воду.  Погана вода в Стадниці, але в 60% криниць вона погана і у всій області - не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Найбільша причина забруднення по бактеріологічних показниках у селах у тому, що гноєсховища, вигрібні, жомові  ями розташовані ближче, ніж за 25 метрів до криниць. Ми будемо проводити очистку криниць, але якщо господар  не утримує криницю в належному санітарно-технічному стані, то ніяка очистка не допоможе.

Отож у Стадниці почистять і безкоштовно  прохлорують всі криниці, а в перспективі збудують водогін - уже зроблено дві артезіанські свердловини. Як і обіцяв Володимир Гройсман, за кошти з міського бюджету у Стадниці встановлено 222 ліхтарі - тепер це село найбільш освітлене у всій області. 

Головна проблема - закриття Стадницького полігону  поки що не вирішена. Олександр Домбровський відзначив, що до закриття залишилося півтора року, максимум - два.  Але де розмістять новий полігон, він не розсекретив:
- Щоб не створювати ажіотажу, я не буду вказувати на місця, але уже знайдені земельні ділянки, ми по них працюємо.


Переглядів: 4676
Поширень: 0