- Зазначив начальник головного управління агропромислового комплексу обласної державної адміністрації Микола Неїлик під час підсумкової колегії.

За його словами від результатів господарювання в агропромисловому комплексі в значній мірі залежить соціально-економічний розвиток, як місцевих територіальних громад, районів, так і Вінниччини в цілому. Першочергову і найголовнішу увагу слід приділити питанням організаційного плану вдосконалення структури виробництва і системи сівозмін, раціонального використання земель сільськогосподарського призначення, підвищити рівень відповідальності керівників господарств за стратегічний розвиток галузі, зокрема за підготовку господарств до роботи з проведення комплексу весняно-польових робіт.

В рослинництві необхідно забезпечити дотримання оптимальних науково обґрунтованих сівозмін, не зменшувати площі під зерновими культурами, які забезпечують продовольчу безпеку регіону, плідно працювати над розширенням площ під цукровими буряками та овочами.

За словами Миколи Неїлика першочергово потребують вирішення питання пов’язані з формуванням виробничої програми 2012 року, формування фінансових та матеріальних ресурсів для забезпечення підготовки і проведення комплексу весняно-польових робіт поточного року. Також не повинні випускати з поля зору те, що біля 25% площ озимих увійшли в зиму в ослабленому стані. Крім того, потребує термінового вивчення стан посівів решту озимих внаслідок дії на них аномальних морозів, що утримувалися в кінці січня та на початку лютого поточного року. Особливо в 14 районах, де сніговий покрив становив від 1 до 5 см. Тому слід орієнтуватися на розширення площ під ярою пшеницею та кукурудзою. Необхідно забезпечити наявність страхового фонду ярих культур, подбати про добрива для їх підживлення та засоби хімічного захисту рослин.

Для Вінниччини питання роботи бурякоцукрового комплексу залишається стратегічним напрямком діяльності. Задеклароване завдання із розширення площ під цією культурою до 107 тис. га необхідно виконати. Також потрібно збільшити посівні площі під овочевими культурами і картоплею та забезпечити виконання Програми із овочівництва. В господарствах області до початку весняно-польових робіт потрібно виконати великі обсяги ремонтних робіт із підготовки сільськогосподарської техніки, накопичити необхідну кількість пально-мастильних матеріалів, використовуючи наявні можливості.

Що стосується галузі тваринництва, то основним пріоритетним напрямком його розвитку на цей рік визначено розвиток молочного скотарства на промисловій основі. Микола Неїлик наголосив, що у кожному районі має бути побудований або реконструйований комплекс із виробництва молока. Необхідно забезпечити наведення порядку на ринку заготівлі молока, значна частина якого переробними підприємствами закуповується в господарствах населення і яке не завжди відповідає стандартам.

Виступаючи, Микола Неїлик акцентував увагу на роботі молокоприймальних пунктів, зазначивши, що всі молокопункти, які створені в області, повинні працювати. Дані питання мають залишатися на постійному контролі. Робота із відкриття пунктів в сільській місцевості повинна продовжуватися і надалі.

Підконтрольним залишається питання оплати праці. Незважаючи на те, що середньомісячна заробітна плата штатного працівника сільського господарства за минулий рік зросла на 35,9% і становить по області 1764 грн., рівень її не задовольняє.

Микола Неїлик наголосив на ціленаправленій системній роботі щодо реалізації інвестиційних проектів в агропромисловому комплексі області. Відповідно до чого у кожному районі необхідно сприяти інвесторам і тим самим забезпечити динамічний розвиток агропромислового комплексу області.



Переглядів: 3341
Поширень: 0