«Відкриття такого медичного відділення допоможе врятувати життя не одному вінничанину та розвантажить відділення гемодіалізу обласної лікарні ім. М.Пирогова, яке працює у чотири зміни» - підкреслив голова обласної державної адміністрації Микола Джига під час урочистого відкриття сателітного відділення амбулаторного гемодіалізу центру нефрології та діалізу ВОКЛ ім. М.І.Пирогова на базі Немирівської ЦРЛ, яке відбулось 10 квітня.

Як відзначив Микола Джига віднині для отримання життєнеобхідного планового лікування непотрібно їхати до обласного центру. До того ж лікуватись тут зможуть пацієнти не лише Немирова, а й прилеглих районів. Саме цим ми забезпечимо наближення медичних послуг до людей.

«Це дуже затратна технологія лікування хвороби ниркової недостатності, але іншого в світі поки що немає. А кількість хворих, на жаль, зростає» - відзначив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова Олександр Жупанов.

Для функціонування даного відділення були проведені ремонтні роботи загальною вартістю 1 500 000 грн.; закуплено оснащення, як побутове так і медичне на 200 000 грн., введені необхідні штатні посади. В рамках надання благодійної допомоги обласний Центр гемодіалізу отримано 6 апаратів „ Штучна нирка”, та система водопідготовки фірми „Gambro”.

На квітень 2012 року у Вінницькій області методом програмного гемодіалізу лікується 145 хворих, на перитонеальному діалізі 36 хворих, трансплантовану нирку мають 25 осіб.

У всьому світі люди з ХНН на державному забезпеченні, тому що потреби на їх лікування занадто значні. Лікування одного хворого методом гемодіалізу обходиться державі близько 100 000 грн. в рік.
Слід зазначити, що на обліку у Вінницькій області перебуває 1576 пацієнтів, які мають хронічну ниркову недостатність різних стадій. Початкова стадія – 863 хворих, прогресуюча стадія – 334 хворих, термінальна стадія – 379 хворих. Також, щорічно, виявляється близько 10 – 12 хворих з вперше виявленою нирковою недостатністтю в термінальній стадії.

Гемодіаліз – це застосування апарату „штучна нирка” для позаниркового очищення організму від азотистих шлаків, нормалізації кислотно-лужного та електролітного стану.

У Вінницькій області до 1992 року не було апаратів „штучної нирки” і хворі з ХНН помирали, не маючи змоги отримувати належне лікування.

З 1992 року на базі Вінницької ЦРЛ було відкрито відділення гемодіалізу.

З 1 березня 1998 року відділення гемодіалізу було переведено в ВОКЛ ім. М.І. Пирогова.

З 2008 року створений Центр нефрології та діалізу, в якому надається високоспеціалізована допомога пацієнтам з гострими та хронічними хворобами нирок.

Протягом 2011 року у відділенні гемодіалізу проходили лікування 140 пацієнтів.



Переглядів: 8954
Поширень: 0