Майже сотня невідомих озброєних людей у масках напали на охорону Кирнасівського цукрового заводу о п\'ятій ранку, 24 квітня, і захопили приміщення та територію заводу. Три охоронці з числа мешканців села якраз робили обхід території. Мешканці Кирнасівки, що у Тульчинському районі, не змогли відбити напад.

Напад

Перед чисельнішими і озброєними, схожими на бойовиків, «гостями» самодіяльна охорона виявились цілком безпорадною. У селян-охоронців відібрали ключі, їх виштовхали за ворота. Нападники забарикадувались.

- Їх було не менше сотні. У касках, з пістолетами, - розповів начальник загону добровільної охорони, колишній головний інженер заводу Григорій Северин. - Вони не самі туди зайшли, завезли ще й КАМАЗ газових балонів - будуть завод різати, якнайшвидше. Громада піднялась на захист свого заводу у лічені хвилини.

- Ми прийшли до прохідної, а вони почали стріляти нам по ногах, - говорить мешканка села Антоніна В\'ячеславівна. - На захист вийшло майже триста людей. Хтось спробував потрапити на територію заводу, хтось на прохідній, хтось вийшов на дорогу — перекрили залізничну колію і автобусну дорогу з Вінниці на Капустяни. До Кирнасівки терміново виїхав загін міліції і дві машини швидкої допомоги. Адже в минулому такі сутички без крові не обходились.

Протистояння

Кирнасівський цукровий завод не працює вже шість років. А раніше славився не лише в межах області, знали його продукцію в інших областях, місцевий цукор експортувався навіть у Європу. Завод виробляв щорічно понад 250 тис. тонн продукції. На заводі працювали понад 500 людей.

Хто насправді новий власник заводу – наразі цього ніхто точно сказати не може. Кажуть, якась київська фірма. Люди ж переконані, що новий власник хоче порізати завод на металобрухт. Тож вирішили будь що не допускати його людей на територію заводу. Напади відбивали кілька років підряд. Проти селянських кулаків у хід йшли кілки, нунчаки, бейсбольні бити, залізна арматура. Під час одного з таких нападів у 2011 році померла людина - колишній електрик заводу 73-річний Віктор Ратушний. Серцевий наступ звалив його прямо на прохідній заводу. Після того завод на кілька місяців взяли під охорону правоохоронці.

Востаннє селяни боронили завод торік у травні. Від кого? Тоді ж начальник УМВС у Вінницькій області Валерій Нонік повідомив:

– Із 33 чоловік, які приїхали, 12 – раніше судимі за скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів: за вбивство, розбої, грабежі. - Перед Новим роком міліцейську охорону зняли, - каже Григорій Северин. - Казали, немає можливостей далі її тримати. І ось наслідки.  Цього разу зусилля селян відстояти завод виявились даремними.

- Не знаю, чим воно все закінчиться, - бідкається сільський голова Василь Процишин. - В мене сьогодні навіть вмитись часу не було, не те щоб аналізувати якось ситуацію.

Капітуляція

Біля прохідної заводу зібралось майже сто селян. Між ними і нападниками - забарикадовані ворота і кордон міліції. На місце події прибули районні керівники і начальник УМВС у Вінницькій області.

- Одні кажуть, що має прибути загін ОМОНу. Інші говорять, що має приїхати новий власник, - говорить Григорій Северин. - Мовляв, приїде і привезе документи, які підтвердять його право власності. А потім і завод поріже...
 



Переглядів: 5848
Поширень: 0