Вінниччина стане першим регіоном України, де буде втілено адміністративно-територіальну реформу. Адже область наша - унікальна, вона має найбільшу в Україні кількість місцевіх рад - 737. А саме: 661 сільських, 28 селищних, 12 міст районного та шість обласного значення.

Концепцію реформи місцевого самоврядування відповідна рада затвердила до 2015 року. Отже кардинальні зміни планується здійснити менше, ніж за три роки.- Це – прецедент, адже іншої альтернативи реформуванню місцевого самоврядування в Україні, ніж передачі йому повноважень із адекватними ресурсами - немає, - вважає голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк.

Схожу думку висловлює і колишній губернатор Вінниччини Олександр Домбровський:
- Питання територіальної реформи - це питання самодостатності територіальних громад, які потрібно укрупнювати та давати фінансово-економічні та соціальні інструменти для розвитку.

Один із розробників концепції Анатолій Ткачук повідомив, що після проведення реформи кількість територіальних громад в Україні має скоротитися з 31 тисячі до 1800, а кількість районів - з 490 до 150. Проектуючи ці плани на нинішній територіально-адміністративний устрій Вінницької області, можна прогнозувати, що до 2015 року у нас залишиться приблизно 50 територіальних громад і вісім-дев\'ять районів на всю область.

Документ, що його підготували чиновники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, викриває недосконалість сучасної системи територіального устрою. Зокрема, вказується на надмірну кількість органів місцевої влади, дублювання та протирічя у їх діях та обов\'язках.

У відповідності з новим проектом райони об\'єднають, навколо великих міст. - Фактично ми говоримо про відновлення дореволюційної системи, коли одиницею територіально-адміністративного устрою були волості. - розповів Анатолій Ткачук. - Волость об\'єднувала 15-20 сіл, з спільною землею, будівлями, капіталом, органами влади.
Врешті документ узгодили і відправили на розгляд Кабміну.

Нагадаємо, нинішня реформа - не перша спроба. У 2005 році в уряді Юлії Тимошенко ввели навіть спеціальну посаду - віце-прем\'єр з питань адміністративно-територіальної реформи. Призначений на цей пост Роман Безсмертний пропонував формувати устрій України за кількісним принципом. Наприклад, де живе більше 2,5 тис. жителів - там селище, де не менше 50 тис. жителів - там місто з районом, де не менше 750 тис. жителів - місто регіонального значення. Менші населені пункти мали приєднати до більших.

Тоді, як і зараз, такий експеримент планувалося провести саме у Вінницькій області. Проте через початок політичної кризи реалізувати задумане не вдалося.



Переглядів: 11027
Поширень: 0