18 травня у Липовці побувала естонська делегація, щоб поділитися своїм досвідом у безпеці дорожнього руху.

естонська делегація у Липовці

За статистикою ДАІ, в області з початку року за участю дітей сталося шість транспортних пригод — двоє з них загинули, четверо травмовані. У літній період кількість таких ДТП зростає: діти катаються на велосипедах на проїжджій частині, грають у м\'яча біля дороги.

Тому проводимо заходи з попередження дитячого травматизму, нагадуючи про безпечну поведінку на вулиці. Незабаром почнуться канікули, коли діти особливо мають дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, - говорить Володимир Мотичко, начальник служби профілактичної роботи ДАІ вінницької області. - До нас приєдналася естонська делегація, яка презентує європейський проект безпеки дорожнього руху для пішоходів у темний період доби.

Іноземна делегація - Асоціація українських організацій в Естонії — прибула до Липовця у складі 20 чоловік. Вона подарувала трьом школам світловідбиваючі елементи, показала фільм, щоб діти знали, як ними користуватися. А також розповіла, завдяки чому естонці з особливою повагою ставляться до своєї поліції.

світловідбиваючі елементи

- Ці маленькі світловідбиваючі елементи насправді дуже важливі, адже дають величезний ефект. Водій здалеку бачить пішохода, на якому є такий “світлячок”, що сприяє уникненню аварії і рятує життя, - розповідає Калєв Наур, керівник іноземної делегації. - Пропаганда таких елементів у нас на державному рівні, і ми, маючи позитивний досвід, передаємо його в інші країни. Багато наших бізнесменів зацікавлені у співпраці: виготовляють і роздають “світлячків” безкоштовно, ставлячи на них свої логотипи.

Ті, хто побував у Естонії, запевняють — там дійсно нема людей, непомітних для водіїв у вечірній час:
Ми не зустріли таких, особливо дітей, хто б не носив “світлячків”. Там це навіть модно і престижно, - каже Микола Майданюк, міський голова міста Липовець.

світловідбиваючі елементи

Калєв Наур зізнається, що поліція на його батьківщині в останні роки здобула неймовірного авторитету у населення, що для України є гарним прикладом:

- Ми знаємо, що у слов\'янських країнах ставлення до поліції неоднозначне, ми часто чуємо про неї дивні жарти і т.д. Але у нас поліцейських поважають, - говорить він. - 20 років тому наша поліція, можливо, теж була не зовсім чесною. Але сьогодні ситуація така, що наш поліцейський не може брати штраф на дорозі — йому це заборонено, він його просто виписує. Ніхто не бере ніяких хабарів — це існувало, але зараз викорінено на 100%. Завдяки строгій системі людей просто звільняли за такі речі. Наш поліцейський добре мотивований, із задоволенням працює на своїй роботі... Мене дуже вразила емоційність українців, їх прийом. А ще хотів би пожартувати — багато хто вважає нас повільними, на що скажу: ми не повільні — це ви гоните!



Переглядів: 5280
Поширень: 0