З ініціативи керівництва Могилів-Подільського району на Вінниччині започатковано міжнародний фольклорний фестиваль «Русалка Дністрова». Це ще один крок до єднання українського та молдовського народів, адже захід передбачає участь у ньому, насамперед, митців України та Молдови.

Стартом проекту стало свято Івана Купала за участю гостей із Окницького району Республіки Молдова, яке відбулося 6 липня в селі Серебрія Могилів-Подільського району.

Взяти участь в купальському дійстві на березі Дністра було запрошено чимало поважних гостей. Зокрема, прибули заступник голови обласної Ради Юрій Медведєв, голова Могилів-Подільської райдержадміністрації Михайло Вдовцова, голова районної ради Олег Антонюк, голова Вінницької обласної організації Спілки письменників України Михайло Каменюк. Втім особливу пошану присутні виявляли до гостей із сусідньої Молдови: заступника голови Окницького району Андрія Цопи, примара (голови сільської ради) села Мерешеука Емілії Албу та директора школи з українсько-молдовським викладанням Лідії Гінда села Унгри.

З привітаннями з нагоди свята до присутніх звернувся заступник голови обласної Ради Юрій Медведєв. Він нагадав, що 6 районів Вінниччини та Молдови у травні підписали угоди про співпрацю. Серед них – Могилів-Подільський та Окниця, які одразу ж намітили спільні проекти на перспективу.

– І от сьогоднішнє фольклорне свято – це лише перший крок в реалізації літературно-мистецького проекту «Русалка Дністрова», який відбувається в рамках діяльності Єврорегіону «Дністер», – сказав Юрій Медведєв

Михайло Вдовцов підкреслив, що могилівчани давно відчували гостру потребу поновлення дружніх зв’язків з Молдовою. І першою спільною роботою стане фестиваль «Русалка Дністрова»

– Нинішній захід в Серебрії – це початок. 30 липня в селі Сліди відбудеться міжнародний пленер за участю українських та молдовських художників «Розписана хата». А вже через місяць після цього нас запросять до одного із сіл Окницького району, де ми також розписуватимемо хати. Однак кульмінація проекту буде 24-25 серпня, коли в Могилеві-Подільському відбудеться великий гала-концерт за участю українських та молдовських самодіяльних творчих колективів, – повідомив Михайло Вдовцов.

Організатори кажуть, що на цьому реалізація проекту «Русалка Дністрова» не завершиться. Навпаки, письменник Михайло Каменюк переконаний, що все тільки починається.

– Коли Спілка письменників України подала ідею провести в Могилів-Подільському районі літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова», ми й гадки не мали, що воно набуде такого розголосу. Виявляється, що воно в культурному плані ідеально підходить до реалізації проекту Єворорегіон «Дністер». Тому обласна влада обіцяє створити для нас особливо сприятливі умови, – зауважив Михайло Каменюк.

Він додав, що у Вінниці планується видання кожних три місяці альманаху, де друкуватимуться українські та молдовські письменники. Також в планах – навчання в Молдові кількох молодих українських письменників, які б вивчили там мову і здійснювали переклади.

Прагнення відновлення добросусідських зв’язків повністю підтримує і заступник голови Окницького району Республіки Молдови Андрій Цопа:

– Ми готові до культурної та економічної співпраці, – наголосив співрозмовник. – Отож розробляємо програму співробітництва з Могилів-Подільским районом. Дністер має не розмежовувати, а об’єднувати два наших народи, – прокоментував Андрій Цопа.

Організатори проекту «Русалка Дністрова» покладають на нього великі сподівання не тільки в культурному, а й в економічному плані. Адже фестиваль – чудова реклама для туристів.



Переглядів: 6201
Поширень: 0