Браїлівський селищний голова Валерій Резидент підриває заставки на дамбі, з якої надходить вода на турбіни місцевої гідроелектростанції, та руйнує її будівлю. З такою заявою енергетики звернулись до прокуратури. Кажуть, селищний голова нахабно порушує закон, а його дії можуть призвести до непоправних наслідків.

- Селищний голова разом із працівниками комунальних служб заходився 13 липня руйнувати стіни будівлі гідроелектростанції, - розказує генеральний директор "Подільської енергетичної компанії" Сергій Козак. - До цього неодноразово збивав дошки на заставі плотини, через що різко знижувався рівень води. І гідроелектростанція змушена була зупинитись.

Сумарні збитки компанії вже склали 12 тис. грн. і постійно зростають. Ремонт та відновлювальні роботи лягають знову ж таки на плечі енергетиків. Тим часом правову оцінку діям місцевого чиновника поки ніхто так і не дав.

- Я не знаю як пояснити дії селищного голови, - говорить Сергій Козак. - Хіба що можу пов\'язати їх із неодноразовими наріканнями на нашу адресу, що ми тут працюємо, а грошей не платимо. Але ж плотина та будівля ГЕС не є власністю громади Браїлова. Довгий час вони стояли пускою, вже одне те, що ми їх відремонтували, запустили, експлуатуємо та підтримуємо у гарному стані могло б заслуговувати на подяку. Натомість нам оголосили справжню війну.

За словами Сергія Козака, перші закиди щодо "платіть, або не будете тут працювати" почались у минулому році. Тоді гідроелектростанцію тільки-но запустили.

- Нам сказали, якщо тут працюєте, то помагайте, - розповідає енергетик. - І пояснили, що в района немає грошей на будівництво нової лінії електропередач, то підставляйте плече. Ми не відмовили - збудуватли  лінію за власні гроші, передали місцевій громаді на баланс. І якийсь час після того було тихо.

Наступні закиди вже стосувались землі. Мовляв, чому й досі не оформлена, за неї теж треба платити.

- Ми не відмовялись платити за той клаптик землі. Та й сума там не така, щоб здіймати бучу - десь 100 грн. на місяць, - пояснює Сергій Козак. - Документи на оформлення давно подали, але сама процедура дуже затягнута. Я кажу, зробіть оцінку землі, щоб не чекати поки та бюрократична тяганина триватиме. І за тимчасовим погодженням будемо платити вам стільки у скільки ту землю самі ж оціните. У відповідь - мовчанка.

Натомість до "Подільської енергетичної компанії" надійшла нова пропозиція - платити податки у місцевий бюджет.

- Я б із радістю, але компанія відновила й обслуговує з десяток невеличких гідроелектростанцій та сонячних електростанцій в різних куточках області та сусідніх регіонах, - розказує Сергій Козак. - Ми працюємо в Жмеринці, Черкасах, Шаргороді, Ямполі, Тульчині тощо. Відкривати в кожному селі відокремлений підрозділ просто фінансово не зможемо, тому й платимо податки за місцем реєстрації підприємства у Гнівані. Жодного порушення у цьому немає, я навіть відповідний лист на адресу голови про це написав. І ось маю відповідь - збиті заставки, зруйновану будівлю, зупинену електростанцію.

Енергетики попереджають, якщо звернення до обласної прокуратури не вплине на ситуацію, звертатимуться й у інші інстанції.

- Гідроелектростанція - це техногенно небезпечний об\'єкт, - каже Сергій Козак. - Втручатись у її роботу таким способом абсолютно безвідповідально. Тож ми будемо виходити на рівень Служби безпеки України та Прем\'єр-міністра. Адже складається враження, що на рівні області у нас малу та альтернативну енергетику хвалять як тільки можна, заохочують та заявляють про підтримку, а на місцях просто душать і не дають працювати.

В реконструкцію занедбаної гідроелектростанції в Браїлові "Подільська енергетична компанія" свого часу вклала майже 1 млн. грн., залучила до роботи персонал з чотирьох осіб, справно платить податки, допомагає державі отримувати квоти на викиди парникових газів.

- Восені хотіли додати ще одну турбіну на 50 кВт. Це ще з півмільйона вкладень. Але тепер серйозно замислюємся, чи варто, - говорить Сергій Козак.



Переглядів: 6193
Поширень: 0