13 митців з України, Польщі та Молдови розписували хати та господарські будівлі. Головний натхненник та ініціатор культурно-мистецького проекту Микола Крижанівський назвав «Мальовану хату» «культурною революцією», яка перевернула свідомість місцевих жителів.

- Наша революція – мирна і без зброї. Вона насичена високим духовним змістом, - сказав на закритті проекту майстер. – Велике спасибі моїм землякам, односельчанам, які зрозуміли цю акцію та задум проекту. Стародавня народна творчість віднині буде прикрашати не тільки наше село, а й інші села Поділля, бо міжнародний фестиваль – не одноразова акція. Вірю, що ідею «Мальованої хати» підхоплять й інші села нашого регіону, України та Молодови.

Протягом фестивалю «Мальована хата» митці, проживаючи в оселях гостинних слідян, розмальовували хати та господарські будівлі автентичними народними мотивами. Заслужений діяч мистецтв, директор вінницького меморіального музею ім.М.Коцюбинського Федір Панчук розписував об’єкти в техніці трипільських та шумерських знаків.

- Сьогодні Сліди у порівняні з Петриківкою – мальована писанка. Я радий, що сюди приїхав. Мотиви настінного розпису брав з власних картин – дуже хотів побачити, як вони виглядатимуть на стіні. Для роботи обрав призабуту хату в центрі села, що біля клубу. В центрі настінного малюнка зобразив «райське дерево» - дерево життя, під яким стоять чоловік та жінка. До дерева йдуть 11 оленів. Взагалі, олень, що тримає на своїх руках сонце, - міфологічний образ, знак добра, миру і злагоди в домі, - розповідає художник. – Скільки було різник проектів: каменотесного мистецтва, народного малярства, витинанкартсва, а от мальованої хати ще не було! Дивовижно, що така ідея прийшла в голову розумним людям. Можливо, цю ідею підхоплять й інші.

На закритті фестивалю «Мальована хата» учасники проекту отримали дипломи та подяки від місцевої влади, а також відзнаки та премії від організатора фестивалю – Благодійного фонду «Батьківська земля».

Громадський діяч Оксана Калетник, виступаючи на закритті «Мальованої хати», відзначила велику роль подібних акцій.

- Ви зробили велику справу, - звернулася Оксана Миколаївна до митців та селян. – Ви повернули нас до першоджерел, вклали не тільки новий зміст, а й дали поштовх до розвитку, продемонстрували, що здатні на великі справи. Якщо за своє життя ми не візьмемо відповідальність самостійно, то нам ніхто не допоможе. Ви продемонстрували свою активність та зацікавленість до свого життя. Тож давайте єднатися навколо гарних ідей та проектів!

На закриття фестивалю зійшлося усе село, з’їхалися численні гості з сусідніх районів. Було весело і гамірно, митці демонстрували розмальовані об’єкти, художні колективи з Могилів-Подільського району дарували присутнім свою творчість. Навіть дощ, що лив рясно, не зупиняючись, не зміг пригасити радісну атмосферу свята



Переглядів: 9148
Поширень: 0