День усиновлення

Вже традиційно наприкінці вересня в області святкується День усиновлення, який започатковано та проводиться за ініціативи служби у справах дітей облдержадміністрації. День усиновлення щороку відзначається 30 вересня, в день християнського свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

В актовій залі славетного Вінницького училища культури і мистецтв імені Миколи Дмитровича Леонтовича за участю голови облдержадміністрації Миколи Джиги, голови обласної ради Сергія Татусяка та заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової напередодні Дня усиновлення відбувся обласний Форум усиновлювачів.

Микола Джига та Сергій Татусяк

На форум запрошено делегації з усіх районів та міст області, сім’ї усиновлювачів, опікунів (піклувальників), прийомні батьки, батьки-вихователі, керівники обласних управлінь, дотичних до охорони дитинства, студенти - майбутні педагоги та соціальні працівники.

День усиновлення. Нагородження

В рамках проведення свята, Почесними грамотами облдержадміністрації і обласної ради та цінними подарунками нагороджено двадцять п’ять сімей-усиновителів.

Голова облдержадміністрації Микола Джига у своєму вітальному слові до запрошених на свято наголосив, що сьогодні в питаннях охорони дитинства керівництво держави зайняло активну і виважену позицію. Про значущість проблеми захисту прав дітей говорить і введення при Президенті України посади Уповноваженого з прав дитини.

Микола Джига назвав позитивною тенденцію до збільшення кількості дітей, які виховуються в прийомних сім’ях в Україні, адже кожна дитина повинна мати родину, а діти – це майбутнє нашої держави. Голова облдержадміністрації висловив щиру подяку тим людям, які мають активну громадянську позицію і мужність взяти в свою родину прийомну дитину.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош зазначила, що суспільство стало більш обізнаним і чутливим до дитячих проблем, зокрема, проблем дітей – сиріт. Сирітство також змінило своє обличчя. Це вже не безпритульні діти, які жебракують і сплять на вулицях. Сьогодні кожна районна державна адміністрація і міська рада практично володіють ситуацією в своїх територіальних одиницях і можуть вчасно реагувати на раннє вилучення дитини з сім‘ї, якщо їй загрожує небезпека. Напевно, ще ніколи в історії гасло «майбутнє держави залежить від того, якими виростатимуть діти» не мало такого практичного втілення.

Як повідомила Тетяна Дорош, сьогодні в області на обліку служби у справах дітей знаходиться 3 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 800 дітей мають статус таких, які не можуть бути усиновлені, в основному це діти старшого віку. Подальший розвиток в області отримують альтернативні форми сімейного виховання – 450 дітей виховуються в альтернативних формах виховання – дитячих будинках сімейного типу. Сьогодні в області 610 дітей усиновлені родинами і над ними здійснюється нагляд служби у справах дітей. Цьогоріч сім’ю знайшли 50 дітей, 40 із них усиновили національні усиновлювачі, і 10 дітей – іноземці.



Переглядів: 4295
Поширень: 0