Нагорода за 1 місце

Укладачем рейтингу виступив незалежний аналітичний центр «Бюро економічних і соціальних технологій» на замовлення компанії СКМ. Про це 12 жовтня під час прес-конференції в облдержадміністрації заявив голова обласної державної адміністрації Микола Джига.

Прес-конференція

Презентація рейтингу енергоефективності регіонів України Ukrainian Energy Index-2012 та нагородження областей-переможців відбулася 11 жовтня у Києві.

Голова облдержадміністрації повідомив, що Вінницька область стала лідером рейтингу завдяки енергоефективності житлового сектору, який протягом чотирьох років посідає перше місце серед інших областей України. Енергоефективність житлового сектору Вінниччини складає 90,7% від рівня Європейського Союзу, що на 28,6 в. п. вище за середній показник по Україні. Житловий сектор області посідає перше місце за енергоефективністю серед інших областей України. Він споживає 46,5% енергоносіїв області. На утримання 1 м2 житлової площі витрачається 15,2 кгне енергоносіїв.

У 2010 р. Вінницька область стала лідером рейтингу енергоефективності України, піднявшись на три позиції порівняно з 2007 р. Ефективність використання енергоносіїв у регіоні на 22,5 в.п. вища за середнє значення по Україні й становить 65,6% від рівня ЄС.

За чотири роки енергоспоживання в сільському господарстві, промисловості, будівництві, послугах та житловому секторі скоротилось на 6,9%, або на 86 291 тне. Потенціал енергозбереження області за рахунок підвищення енергоефективності до рівня Європейського Союзу оцінюється у 172,9 млн. єврощорічно у цінах 2010 р. аьо у 400 198 тне.

Голова облдержадміністрації назвав нинішнє досягнення результатом системної командної роботи обласної влади. Через декілька років воно окупиться для економіки області сторицею, запевнив він.
«Ми проводимо модернізацію систем енергозабезпечення в усіх секторах життєдіяльності області. Ведеться дуже активна робота по утепленню приміщень шкіл, лікарень, дитячих садочків, заміні котельного господарства з тією метою, щоб якомога більше скоротити втрати тепла і заощадити кошти. Ця робота проводиться в області два роки. Це один із магістральних напрямків діяльності влади і великий крок до нашої енергетичної незалежності», – підкреслив Микола Джига.

Рейтинг енергоефективності очолили Вінницька, Херсонська та Закарпатська області, показники енергоефективності в яких становлять відповідно 66%, 65% та 62% від рівня ЄС.

Довідка:

Рейтинг Ukrainian Energy Index (UEI) 2012 представляє аналіз енергоефективності регіонів України протягом 2007-2010 рр. В основу рейтингу покладено методологію Міжнародного енергетичного агентства. Енергоспоживання регіону розбивається на кінцеве споживання енергії в сільському господарстві, добувній промисловості, десяти галузях переробної промисловості, сфері послуг і секторі житлового господарства, і для кожного з них розраховується показник енергоефективності. Як еталон енергоефективності береться середнє споживання відповідної галузі в ЄС.

Метою рейтингу є аналіз енергоефективності та наявного потенціалу енергозбереження в регіональному розрізі з урахуванням структури енергоспоживання регіону. Аналіз ефективності споживання енергоресурсів на рівні регіону дозволяє відповісти на питання, чому одні регіони ефективніше використовують енергоресурси, ніж інші та визначити завдання в сфері енергоефективності для кожного регіону. Рейтинг областей було складено за результатами енергоефективності регіонів у 2010 р.



Переглядів: 4758
Поширень: 0