5-6 жовтня 2012 року у м. Кельце, Польща, відбувся третій етап семінарів у проекті «Екооперація. Польсько-українське партнерство для переробки відходів у Вінницькій та Хмельницькій областях».
Проект має на меті обмін досвідом українських та польських підприємств у сфері переробки відходів.

Відкриття третього етапу проекту «Екооперація» пройшло у міській раді м.Кельце. Представник міського уряду привітав учасників із Вінниці та Хмельницького та наголосив на важливості співпраці між містами та взаємній допомозі у сфері переробки відходів. Далі учасники перемістились до будівлі із досить символічною назвою - Музей Діалогу Культур. Там відбувалось обговорення економічних аспектів впровадження установок для переробки відходів у підприємствах. Семінар дав змогу учасникам дізнатись від польського експерта Марти Щецінські про нове польське законодавство у сфері поводження з відходами, порівняти його із українським. А також про досвід польських підприємств стосовно утилізації електронного та електричного обладнання на прикладі підприємства MB Recykling. Надзвичайно корисною стала інформація представника Товариства Інтеграція Європа-Схід Лукаша Хлєбни про можливості підприємницької діяльності та інвестицій в Польщі у розрізі можливостей для України та лекція Цезари Завадськи «Переробка відходів та кордон Європейського Союзу».

Приємно, що семінар викликав інтерес не лише підприємств, а й установ м.Кельце, пов\'язаних з охороною навколишнього середовища. Серед учасників були вчені технологічного університету м.Кельце, управління маршала (Департамент сільського розвитку та охорони навколишнього середовища, Відділення управління відходами) та Регіонального Управління з охорони навколишнього середовища. У семінарі також взяли участь Барбара Міхаловська від Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Однак, ніщо так не сприяє усвідомленню нового, як споглядання його на практиці. В цій частині українські учасники проекту «Екооперація» мали змогу заглибитись у деталі виробничого процесу унікальних польських підприємств: ТОВ «Cartridge Control» - підприємство, що проводить відновлення відпрацьованих та зламаних картриджів; ТОВ Bio-Med, яке виготовляє з побутових відходів органічне паливо для цегельних заводів; компанії поводження з відходами MB Recycling – що переробляє електронне та електричне обладнання (холодильники, телевізори, комп’ютери, дрібну побутову техніку тощо), станція демонтажу транспортних засобів ТОВ MB Recycling AutoPort; GIMAX-TRUCK – компанію, що виробляє біогаз та добрива шляхом ферментації сільськогосподарських культур (кукурудза, пшениця). Представники підприємств із України побачили та переконались в ефективності роботи підприємств, які не лише сприяють чистоті та безпеці навколишнього середовища, а й вдало заробляють на цьому гроші.

Координатор проекту Кшиштоф Каліта, президент польського товариства «Інтеграція Європа-Схід» зауважив, що така підвищена зацікавленість у спільній співпраці українських та польських підприємств змушує активніше розвивати сервіс діалогу в інтернет-просторі, закрема на порталі EKOOPERACJA.EU.

Довідка:

Проект «Екооперація. Польсько-українське партнерство для переробки відходів у Вінницькій та Хмельницькій областях» став можливим за програмою фінансування польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2012 р. Регіональними партнерами в реалізації проекту виступають: Благодійний фонд «Подільська громада» та Вінницький регіональний центр інформації «Креатив». Більш детальну інформацію про проект можна знайти на www.siew.org.pl



Переглядів: 4928
Поширень: 0