"Головним чинником збереження і нарощування поголів’я ВРХ на Вінниччині в першу чергу стало те, що ми доклали максимальних зусиль, аби запрацювала постанова Кабінету Міністрів України стосовно дотування населення за утримання та збереження молодняку. Відповідні договори уклали 44 тисячі селян на суму 29,2 млн гривень", - сказав М.Неїлик.

За його словами, 20 млн гривень із зазначеної суми вінницькі аграрії вже отримали. Іще 9 млн грн - кредиторська заборгованість, що виникла на кінець листопада минулого року(завершення дії програми). За наказом профільного міністерства вінницькі селяни отримають її упродовж першого кварталу поточного року.

"Люди нам повірили і в результаті було вирощено 61 тис. голів молодняку ВРХ, що забезпечило нам приріст на рівні 9,3%, або 29,8 тис. голів", - констатував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Близько 5% приросту забезпечило введення у дію великотоварного тваринницького комплексу на 1,5 тисяч голів у с. Громадянському Літинського району.

"Ще один чинник – планова робота з нарощування стада ВРХ з використанням місцевих можливостей. У кожному районі проводиться робота з відновлення тваринницьких ферм, які забезпечать можливість завести 200 голів молодняку. Вже трохи більше ніж за два роки матимемо від них потомство. Це вкрай важливо для ремонту молочного стада, адже за умов інтенсивного виробництва пік максимальної продуктивності корів минає за 4-5 років", - підкреслив М.Неїлик.

Згідно з даними головного управління статистики, станом на 1 лютого поточного року на Вінниччині поголів’я ВРХ зросло на 9,3% - до 345,7 тис. голів. Окрім того, на 2,8% збільшилось поголів\'я свиней - 368,3 тис., овець та кіз на 0,5% - до 41 тис голів, птиці збільшилось на 60,7% до понад 14 млн.



Переглядів: 2803
Поширень: 0