Популяцію зубрів у лісах Вінниччини започатковано 1979 року. Тоді сюди завезли чотири самки і двох самців.. 1989 року тут налічувалася 51 особина зубрів, 2001-го – 117, нині – 95. На Вінниччині - найбільша популяція зубрів, що є в державі.

Вінницькі зубри переселяються на Буковину!

Маємо очевидний факт: зубрів, як зникаючий вид тварин у регіоні, вдалося врятувати. Він збережений і знаходиться в нашій екосистемі. Протягом тридцяти років фахівці мисливського господарства разом з лісівниками на місцях докладали немало зусиль, щоб виконати поставлене завдання – відновити і врятувати зникаюче на той час поголів´я.

Нині ареал їх перебування становить площу приблизно дванадцять тисяч гектарів. З них 10,8 тисячі гектарів це - лісові угіддя, решта – польові угіддя, що межують з лісовими масивами.

Вінницькі зубри переселяються на Буковину!

Мисливствознавці визнають, що зубри вимагають більш уважного ставлення до себе. Одна з важливих проблем “червонокнижних” круторогих – переселення тварин. Це потрібно для відновлення виду і розширення ареалу, для того, щоб запобігти можливим хворобам. На 1000 га угідь на Вінниччині нараховується 7,9 зубрів при оптимальній щільності 4 зубри. На думку фахівців, без шкоди поголів’ю та з метою оздоровлення існуючого стада необхідно здійснювати селекцію поголів’я тварин з вилученням хворих, старих та травмованих особин.

За весь час з Вінниччини переселили в інші регіони 21 тварину, зокрема 12 - у Львівську область, 5 – у Волинську. Для відлову тварин побудовано вісім пасток.

До речі, вінницькі зубри мають одну особливість – молодняк у них з´являється на світ на весні і восени. Порушення строків приплоду мисливствознавці пояснюють наслідком утримання тварин у минулому в неволі.

На утримання тварин (годівлю, догляд) ДП “Хмільницький лісгосп” щороку витрачає не менше 140 тисяч гривень. Це підприємство – єдине в Україні, яке займається відловом та переселенням зубрів. Вже у цьому році відловлено та переселено на Буковину, в Національний природний парк "Вижницький" Чернівецької області дві особини зубра європейського (самку та самця).



Переглядів: 4001
Поширень: 0