За інформацією начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Марії Скрипник, в ході реалізації комплексу пам’яткоохоронних заходів, в області було обстежено земельні ділянки і видано майже 2150 погоджень юридичним та фізичним особам на землекористування. Виявлено 14 нових пам’яток археології періоду трипільської культури та Київської Русі IX-Xст., і попереджено пошкодження більше 54 давніх поселень і курганів. Проведено паспортизацію 17 пам’яток культурної спадщини.

Торік ремонтно-реставраційні роботи проводились на пам’ятках архітектури національного значення: палацах ІХ-ХХ ст. в смт. Муровані Курилівці та селі Котюжани цього ж району. Завершено реставрацію пам’яток національного значення «Залізничний вокзал» у м. Козятині та розпочато роботи по відтворенню пам’ятки культури місцевого значення «Готель «Савой» у м.Вінниці із залученням коштів державного бюджету в сумі майже 13,5 млн. грн. Поряд із цим, продовжуються протиаварійні роботи на пам’ятці національного значення – Кармелітський монастир у м. Бар та поетапні ремонтно-реставраційні роботи на пам\'ятці місцевого значення – обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Садовського. Загальна сума капіталовкладень з обласного бюджету на цих об’єктах складає майже 718,0 тис.грн.

Чимало коштів у 2013 році буде спрямовано на проведення реконструкції та благоустрою загальнодержавної пам’ятки Лядівський скельний монастир, який в липні святкуватиме своє 1000-річчя. На поточні роботи до ювілейних святкувань в обласному бюджеті передбачено один мільйон гривень.



Переглядів: 4357
Поширень: 0