16 травня у Калинівській міськраді розглядали 12 питань. Але серед них не було питання щодо зведення у Калинівці пам’ятника відомому гумористу Степану Руданському. Дивно, адже спеціально для цього Калинівський міськвиконком із Донецька викликав Заслуженого архітектора України Петра Антипа, попередньо узгодивши з ним макет. Отже, тринадцяте питання включали у порядок денний вже по ходу сесії.

пам\'ятник Руданському

- Ідею встановити пам’ятник Степану Руданському запропонував народний депутат України Микола Катеринчук на цьогорічному святі гумора, що проходить у Калинівці, - говорить Руслан Чорнолуцький, помічник народного депутата. – Микола Дмитрович пообіцяв, що візьме на себе витрати по спорудженню пам’ятника, а міській владі запропонував облаштувати місце, де він буде стояти.

Місце обрали зручним і для пам‘ятника, і для проведення щорічних міжнародних Днів гумору. Їх відзначають у Калинівці з 1981 року і більшого свята райцентр не має. Більше того, саме наступного, 2014 року, відзначатимуть 180-ту річницю з дня народження поета-гумориста. Тобто ідея встановлення пам’ятника до цієї дати виглядає досить логічно.

пам‘ятник Степану Руданському

Однак 16 травня на сесію прийшло 20 депутатів з 36. Під час голосування 18 висловились «за», депутат від Партії регіонів Олег Маковей утримався і депутат від БЮТ Віра Гуцман проголосувала «проти». Як результат – рішення по встановленню пам’ятника Руданському не прийнято.

- Чому місцеві депутати «завалили» рішення? – дивується Заслужений архітектор України Петро Антип, який спеціально приїхав на сесію. - Що поганого було у встановленні пам’ятника, гроші на який дає нардеп? Вартість монумента з бронзи складає 160 тисяч гривень. Це собівартість такого виробу.

На думку головного редактора районної газети Василя Бабія, який був присутній у залі, депутати ухвалили б рішення, якби вони відвідували сесії. Через низьку явку депутатів будь-яке рішення ставиться під загрозу, коли чисто технічно не вистачає голосів.

пам‘ятник Степану Руданському

- Навіть якщо у міста зараз немає коштів на облаштування площі, то прийняте рішення дало б нам можливість розпочати роботи по підготовці до встановлення пам‘ятника, - додає Руслан Чорнолуцький. – На це потрібен час, і роботи краще виконувати у теплу пору року, аби встигнути до ювілейного січня 2014 року.

В Україні пам’ятники Степану Руданському стоять у Ялті на його могилі та на території Луганської лікарні. Чи зможе батьківщина великого сміхотворця вшанувати його пам‘ять – і досі залежить від калинівських депутатів.

- Я сподіваюсь, що найближчим часом буде скликана позачергова сесія райради та ухвалено позитивне рішення з цього питання, - говорить народний депутат України Микола Катеринчук.



Переглядів: 4823
Поширень: 0