Існуюча сьогодні система адміністративно-територіального поділу та виконавчої влади вимагає кардинальної перебудови. Про це говорить член фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Сергій Гриневецький. Тож країну знову пропонують поділити замість 24 областей на дев\'ять регіонів.

Якщо конкретизувати, йдеться про територіальний розділ держави:

  • Автономна Республіка Крим;
  • Донецький регіон (Донецька, Луганська області);
  • Карпатський регіон (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська області);
  • Київський регіон (Київська, Кіровоградська, Черкаська, Чернігівська області);
  • Подільський регіон (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області);
  • Поліський регіон (Волинська, Рівненська, Житомирська області);
  • Придніпровський регіон (Дніпропетровська, Запорізька області);
  • Причорноморський регіон (Одеська, Херсонська, Миколаївська області);
  • Слобожанський регіон (Харківська, Сумська, Полтавська області).

- Саме така модель територіальної реформи, на думку вчених, забезпечить чітку вертикаль виконавчої влади, консолідує грошово-фінансові ресурси, в рази скоротить бюрократичний апарат і, отже, межі та наявний потенціал тотальної нині корупції. Завдяки такій територіальній оптимізації істотно зростуть інтенсивність і міцність внутрішньорегіональних зв\'язків, значно зменшиться кількість депресивних регіонів, не будуть такими полярними розриви в соціально-економічному розвитку, - каже Сергій Гриневецький.

"Регіонал" також нагадує, що вперше зрушити з місця адміністративно-територіальну реформу влада намагалась у 2005 році. Хоча на той час запропонована концепція викликала невдоволення таке масове, що про реформу довелося тимчасово забути.

- Більше того, досвід показав - навіть згадка про кардинальні зміни, які зачіпають, насамперед, інтереси керівників обласних та місцевих владних установ і структур, може стати каталізатором невдоволення. А враховуючи той факт, що вибори в нашій країні проходять мало не кожні два-три роки, бажаючих знизити свої рейтинги шляхом навіть вкрай необхідної, але непопулярної серед місцевого чиновництва реформи, не так вже й багато, - пише Сергій Гриневецький у своїй статті для ZN.UA.

Однак сьогодні, за його словами, після тривалого затишшя проблематика реформування територіального устрою та місцевого самоврядування знову дуже актуальна.

Депутат наводить думку ряду вчених про те, що слід готуватися до здійснення кардинальної територіальної реформи, в результаті якої замість 24 невеликих областей з\'являться вісім потужних територіально-адміністративних утворень.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович пропонував у найближчі п\'ять-сім років реформувати систему місцевого самоврядування та виконавчої вертикалі. Він казав що адміністративно-територіальна реформа буде запроваджена вже після 2015 року.



Переглядів: 7738
Поширень: 0