Пам\'ятний хрест на честь вояків Армії Української Народної Республіки та Української Галицької Армії у селі Тростянчик Тростянецького району мав би з\'явитись ще 94 роки тому. Адже саме тоді загинули українські вояки, захищаючи село у важких боях із більшовиками.

Нині кам\'яний козацький хрест із тризубом і гарнітна плита з написом: "Воїнам УНР та УГА, які обороняли с.Тростянчик від окупантів у 1919 році. Бригада УСС. 2-га Волинська дивізія. 3-тя Залізна дивізія" уособлюють ставлення нащадків патріотів до тих подій.

До встановлення хреста долучився Олег Западнюк - правнук вояка Армії УНР, учасника Першого Зимового походу, свідка і учасника поховання українських вояків Гната Западнюка. Саме він придбав пам\'ятник і за допомогою громади отримав дозвіл на його встановлення.

- Поминальну панахиду по загиблим борцям за волю України в українсько-московській війні відслужив протоієрей УПЦ КП Михайло Торбахевич, - каже один із місцевих активістів Максим Ніконович.

Він же розказав і про передісторію встановлення хреста.

Гнат Западнюк перед смертю у 1979 році заповів спорудити на місті поховання пам\'ятник українським героям і показав саме місце поховання, завдяки чому встановлено точне місце могили, де і споруджено пам\'ятний козацький хрест, - пояснив Максим Ніконович.

За переказами родини Западнюків, відомо, що 3-4 вересня 1919 року 404-й полк котовців, скориставшись вузьким проходом в районі села Буди, прорвався і захопив місто Тростянець та залізничну станцію у місті. Українські війська Армії УНР у складі 2-ї Волинської дивізії та 3-ї Залізної дивізії оговтавшись від несподіваного удару нанесли контрудар і відтіснили ворога в бік села Тростянчик. Котовці відступили аби закріпитися на лівому березі Південного Бугу. На переправі їх наздогнав кінний підрозділ УСС у кількості 18 чоловік, зав\'язався бій. У більшовицьких лавах вижили одиниці, з боку січових стрільців загинуло 13 осіб.

Після бою місцеві жителі Гнат Западнюк та Ярема Заворітній поховали бійців української армії на новому сільському цвинтарі біля річки Дзвінна.

Саме це місце тепер відзначає освячений хрест.



Переглядів: 5338
Поширень: 0