Карта "Вінниччина козацька"

Автором карти є заступник голови обласної організації Національної спілки краєзнавців, начальник архівного відділу Липовецької райдержадміністрації Олександр Роговий, автор козацької символіки і багатьох досліджень з історії.

Джерельною базою карти «Вінниччина козацька» стали роботи М.Грушевського , О.Дона, М.Крикуна, І.Крип’якевича, Ю. Мицика, В.Смолія, Т.Чухліба та оригінальні дослідження автора.
Наукова новизна пропонованого видання відбита в авторській концепції походження українського козацтва, що пропагується на першій карті–врізці «Поділля – батьківщина козацтва». На ній переконливо видно, що перші згадки про козацтво стосуються саме наших земель, а не Подніпров’я .

На другій карті-врізці «Козацькі полки Брацлавщини» поряд з традиційними полковими містами Кальником, Брацлавом, Вінницею, Могилевом вперше виділені Животів, Бар, Шаргород, Чучельник, Липовець. Також вперше виведені такі формування, як Бузький полк, Придністровська січ Вільне козацтво Липовеччини і м. Гайсин.

Третя врізка «Східне Поділля у XVIII–XIX століттях» через Гайдамаччину і Київську козаччину продовжує неперервність козацького руху від давнини до сьогодення.

Остання мапа «Сучасне козацтво Вінниччини» дає уявлення про найвидатніші козацькі пам’ятки, новітні козацькі організації і сучасні козацькі походи: сухопутні на Запоріжжя і водні по річках Соб, Південний Буг до Чорного моря.

На окремих врізках автором реконструйовано три найбільших перемоги Хмельниччини на теренах Сучасної Вінниччини – битви під Махнівкою (16-18 липня 1648 р.) і під Батогом (1-2 червня 1652 року). Представлені укріплення полкового міста Кальника.

Місця різних битв, боїв, оборон протягом XVII століття розкриті на центральній врізці карти. Навіть фахівці зможуть побачити нові для себе місця перебування Б.Хмельницького на Поділлі, місця загибелі козацьких діячів і гетьманські «столиці» нашого краю. Позначені сотенні центри як згідно з реєстром 1649 року, так і з пізнішими данними.

Різними схемами дано маршрути походів Б.Хмельницького, м. Кривоноса, С. Куницького, А. Верлана, подорож П. Халебського і т.д.

Картосхеми доповнені портретами козацьких ватажків, які діяли у різні часи на Вінниччині: від першого гетьмана П. Лянскоронського до творця першої європейської конституції П.Орлика та сотника І.Гонти.

Унікальність даного видання виявляється також у тому, що воно відображає широкий хронологічний період, протяжністю у кілька тисяч років: від кімерів-чемерисів (VIII ст. до н.е. – XVI ст. н.е.), Просклаві (XI – XIV ст.) до Вінницького коша Українського Козацтва (2008 рік).

В дні, коли сповнюється чергова річниця від загибелі Д.Нечая, героїчної оборони І.Богуна та блискучої перемоги під Липівцем у 1651 році вихід історико-патріотичної карти «Вінниччина козацька» стане безцінним подарунком не тільки для козацьких осередків Вінниччини, але й для широкої громадськості, молоді та всіх, хто цікавиться історією нашого краю.


Переглядів: 16336
Поширень: 0