Незабаром, 28 липня, український народ відзначатиме вікопомну дату — 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Відповідно до Указу Президента України та розпорядження голови облдержадміністрації на Вінниччині відбувається низка заходів, що наближають події визначної історичної минувшини до сучасників, також Верховною Радою ухвалено постанову «Про відзначення 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря». Цей стародавній осередок духовності розташовується на скелях Дністра в Могилів-Подільському районі Вінниччини.

Підготовка до відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря на Вінниччині стала магістральною темою обговорення під час щотижневої апаратної наради у голови облдержадміністрації Івана Мовчана.

"Важливість відзначення 1025-річчя Хрещення Русі для нашого народу неможливо переоцінити. Це визначна історична віха, що стала доленосною подією не тільки в церковному житті, а й зумовило цивілізаційний вектор розвитку народів історичної Русі, що складають нині простір Білорусі, Росії та України. На виконання розпорядження Президента України, цю дату відзначатимуть в усіх населений пунктах України. Мені надзвичайно приємно, що до підготовки ювілейних урочистостей на Вінниччині активно долучаються представники релігійних організацій», - зазначив Іван Мовчан.

Під час прес-конференції, яка відбулвся 22 липня, духовенство поінформувало широкий загал вінничан про заходи, які відбуватимуться в релігійних організаціях області з нагоди ювілею хрещення Київської Русі. Серед найбільших із них, це святкові молебні за Україну у храмах області, святкування 1000-ліття Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря - 14-15 вересня, багатотисячні хресні ходи релігійних організацій Української православної церкви до святих місць православ’я – до Іософатової долини, що у Шаргородському районі - 15 серпня та до святого джерела у с. Остапківці Немирівського району - 3 серпня, релігійних організацій Української православної церкви Київського патріархату у с.Рахни Лісові Шаргородського району - 23 липня та у смт. Тиврів - 25 липня.

Про заходи, які відбудуться в області на державному рівні найближчим часом з нагоди ювілею хрещення Київської Русі розповів начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький, а саме:

  •  26 липня представники християнських релігійних організацій області візьмуть участь в урочистих заходах з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, які відбудуться у Національному Палаці мистецтв «Україна» у м. Київ;
  •  28 липня, біля 1200 паломників, представників релігійних організацій УПЦ, УАПЦ, УПЦ КП, УГКЦ, візьмуть участь в урочистих заходах з нагоди ювілейної дати хрещення Київської Русі у м. Київ. В цей день в усіх храмах УПЦ о 12 годині дня відбудеться святковий загальноукраїнський церковний передзвін, участь в якому візьмуть понад 800 храмів УПЦ області;
  •  23 липня духовенство області, науковці та інтелігенція міста візьмуть участь у круглому столі на тему: «Роль і значення хрещення Київської Русі в подальшому історичному та культурному розвитку держави». В цей день у обласній універсально-науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва відбудеться відкриття виставки документів «Християнство як надбання культури людства» із фонду рідкісних і цінних видан;
  •  24 липня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Подільський Афон»;
  •  25 та 26 липня відбудуться урочисті заходи в релігійних громадах Української православної церкви у с. Прибузьке Вінницького району та у с. Вербовець Мурованокуриловецького району, за участю керівництва області, райдержадміністрації, духовенства та мирян, під час яких віруючим будуть вручені документи на право власності комплексів церковних будівель та споруд, які до цього часу знаходились у власності держави.
  • Учасники прес-конференції привітали мирян зі святом, побажали українському народу зміцнюватись у вірі, любові та у добрих справах, щоби бути достойними рясних благословень, які ми отримали в купелі Володимирового Хрещення.



Переглядів: 4399
Поширень: 0