Ще два села на Вінниччині у Хмельницькому районі приєдналися до соціального проекту «Європейська ініціатива», започаткованої народним депутатом України Миколою Катеринчуком.

Програма «Європейська ініціатива»

У Лозні та Сальниці 23 липня відбулися сільські сходки, де мешканці зустрілися із народним обранцем. Під час зустрічей Микола Дмитрович відзвітував перед громадою за свою парламентську діяльність та презентував разом Русланом Чорнолуцьким соціальну програму «Дороги»:

Перш за все, я хочу подякувати вам за довіру, яку висловили мені під час виборів. По-друге, я найманий вами на роботу парламентар, і хочу відзвітувати про ті конкретні справи, що зроблено за ці півроку. – зазначив під час виступу Микола Катеренчук. – За цей період мною було подано 12 законопроектів. Серед них: стосовно набуття спадщини. Цей законопроект надає право сільським головам здійснювати нотаріальні дії. Ще одна ініціатива передбачає збільшення виплат за пай від 3% до 7%. Навколо законопроекту про самооборону сьогодні точаться дебати. Його поява викликана подіями у Врадіївці. Але основна задача, яку я перед собою ставлю під час роботи на окрузі – це впровадження програми «Європейська ініціатива» та проекту «Дорога». Саме у рамках цього проекту ми будемо працювати з громадами округу і плануємо зробити ямковий ремонт близько 40 кілометрів сільських доріг методом так званого «білого асфальту».

Європейська ініціатива

Мешканці Лозної та Сальниці разом із парламентарем обговорювали найбільш актуальні проблеми населених пунктів і визначали ті, які увійдуть до «паспорта села»:

Громада нашої Сальниці дуже згуртована. Ми справді разом намагаємося вирішувати проблеми села. І по прибиранню вулиць, і по облаштуванню побуту. Але людських коштів замало, а сільський бюджет «дірявий». – зазначає Марія Кондель. – Те, що програма «Дороги» запрацює у нас – це велика допомога.

100 років тому у нас були дороги набагато кращі. А те, що сьогодні відбувається – це просто жах. Був випадок, коли «швидку» довелося тракторами витаскувати. А є такі ділянки, де під час похорон катафалку джипи тягнули. – каже житель села Сальниця Анатолій Грабарчук.

Європейська ініціатива

Говорили селяни і про інші наболілі проблеми: вуличне освітлення, відсутність в селі аптек, занепад будинків культури, ремонт школи, будівництво церкви. Всі ці проблеми увійшли у «паспорти сіл» і будуть своєрідним вказівником для Миколи Катеринчука протягом наступних 4,5 років парламентської діяльності. Аби закріпити це офіційно, під «паспортом» в присутності громади підписалися голови сільських рад Леонід Мар’євич з Сальниця та Світлана Якушевська з Лозної, народний депутат Микола Катеринчук та керівник соціальних проектів Руслан Чорнолуцький.

Під час зборів був обраний і «Народний контроль» - це мешканці сіл, яких обрала громада. Саме вони будуть слідкувати, аби ямковий ремонт доріг був виконаний якісно і жодна копійка не була витрачена дарма.

Європейська  ініціатива

Адже досвід роботи «Народного контролю» вже довів свою ефективність. Цього тижня підрядники здали громадам сіл Кам’яногірки та Жигалівки у Калинівському районі свої перші об’єкти в рамках програми «Дороги». Громада – задоволена.



Переглядів: 4631
Поширень: 0