Грандіозні зміни відбулися в Лядовському скельному чоловічому монастирі напередодні святкування його 1000-річчя. Обитель, що розташована у скелях над Дністром, на кордоні з Молдовою, п\'ятнадцятий рік у неймовірно складних умовах відроджується із занепаду.

Лядовський монастир

І за останній місяць результати роботи із відновлення монастиря стали особливо помітними завдяки благоустрою території. Зараз, майже за тиждень до святкових заходів, підготовчі роботи тривають ударними темпами.

Паркан будували сім бригад одночасно

Зміни вражають, починаючи з підніжжя монастирської гори. Тут, на березі Дністра, 15 вересня відбудеться головне святкування 1000-річного ювілею. А напередодні, 13 вересня розпочнеться православний Лядовський ярмарок.

Сьогодні на місці типового сільського пейзажу створюють цивілізовано-облагороджену територію.

Нова асфальтова дорога довжиною шість кілометрів вже прокладена від траси до самого монастиря, асфальтується майданчик для стоянки автобусів і машин. За нею зведена підпірна стінка, що відокремлює територію, що належить монастирю. У перспективі тут буде готель для паломників, кухня, ікона лавка.

Лядовський монастир

З іншого боку від дороги, на місці ярів і байраків, розгорнулася паркова зона: альтанки, лавки, квітники... Це щоб люди могли відпочити комфортно, перед підйомом на круту монастирську гору або після спуску з неї. Тут можна буде і паломників годувати, і заходи місіонерські проводити.

«Держава будує дорогу і асфальтує майданчики, а ми, за допомогою обласної влади та при підтримці районних рад, займаємося своєю частиною благоустрою, – розповідає настоятель Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря архімандрит Антоній (Нетребін). – З усієї області приїхали до нас робітники – лісники , муляри, підсобники. Їх надсилають районні адміністрації. Тому нам так швидко вдалося все це зробити. Наприклад, паркан будували сім бригад одночасно».

Комфорт комфортом, та все ж треба буде попрацювати…

Лядовський монастир височіє над Дністром на 110 метрах і до нього веде крута дорога. Уздовж більшої її частини вже викладені підпірна стінка і паркан. Зараз ведуться роботи з реставрації старовинного мосту, а трохи вище буде обладнано оглядовий майданчик. До свята планують закінчити якомога більше з початого, та роботи триватимуть і після урочистостей.

З часом дорогу викладуть бруківкою, уздовж неї встановлять ліхтарі, висадять дерева та квіти. Проте дорога до монастиря, хоч і заасфальтована, та як і раніше, залишиться пішохідною, і щоб піднятися в святу обитель все ж треба буде попрацювати.

Лядовський монастир«Ми не стільки будуємо, скільки відновлюємо. Ось ця стіна старовинна, вона й раніше була, але коли монастир зруйнували, люди розібрали її на свої потреби, – розповідає о. Антоній. – Ще не одне покоління має прожити, щоб щось змінилося у свідомості людей. Хоча вже сьогодні багато людей нам просто допомагають».

А відродження Лядовського монастиря, безумовно, не закінчується святкуванням його 1000-річчя – це тільки етап. І добре, що до свята не всі роботи будуть закінчені. Люди побачать, як тут було ще зовсім недавно, і що за краса створюється. Настоятель каже, що потрібно зробити побільше фотографій, бо потім про колишню недоглянутість неможливо буде здогадатися.

Чудово все виходить

У самому монастирі теж великі зміни, які вражають ще більше, ніж благоустрій підходів і під\'їздів до нього. Побудовано нову дзвіницю на місці підірваної в 1938 році. На ній встановлено 10 дзвонів. Найбільший – 100-пудовий, кошти на його виготовлення збирали «всім світом», а це більш ніж 40 тисяч доларів. На третьому поверсі дзвіниці буде храм на честь апостолів Петра і Павла.

Лядовський монастир

Добудована друга частина братського корпусу з храмом Божої Матері «Відрада і Втіха». Майданчик біля корпусу вже викладено бруківкою, що створює враження урочистості.

Джерело преподобного Антонія Печерського та купальня при ньому мають майже закінчений вигляд і вражають красою та вишуканістю роботи – суворі легкі форми, кам\'яна черепиця, різьблені барельєфи...

Лядовська обитель відбудовується в стародавньому візантійському стилі, в Україні більше немає монастирів такої стилістики. Ведуться роботи і з реставрації підірваних храмів, багато праці вкладається у зміцнення ґрунту та зведення підпірних стін.

«Найважче доставити в монастир будматеріали, – говорить бригадир будівельників Валерій Негай, який шостий рік керує будівельними роботами в Лядовському монастирі. – Баддею спускаємо камені вниз, а потім перевозимо тачками. Скрізь розвантажуємо вручну – кожен камінь разів п\'ять-шість потрібно передати з руки в руки, щоб він потрапив до майстра.

На думку бригадира, при таких умовах роботи, швидкість будівництва нормальна. «Це монастир, а монастирі швидко не будуються, – говорить Валерій. – А по якості й красі – чудово все виходить».

Знаменні знахідки

При будівництві знайдений розбитий кам\'яний вівтар Антоніївського храму – з нього хтось раніше виклав сходинки.

«Ось так ходили, топтали вівтар, – розповідає послушник монастиря Пантелеймон. – Тепер, мабуть, обламані його фрагменти отець Антоній скаже встановити десь у ризниці...

Як розповів Пантелеймон, останній раз реставрація цієї частини монастиря велася в 1896 році, коли готувалися до 900-річчя Хрещення Русі. Тут знаходиться Подільська святиня – печера засновника чернецтва преп. Антонія. Келію святого розширили, а поруч з Антоніївським храмом зробили ризницю і бібліотеку.

А коли зняли плитку в печері преподобного Антонія Печерського, виявили на скелі хрести, намальовані, можливо, в дуже давні часи.

Коли заллється фундамент Параскеєвського храму, буде створено майданчик і об\'їзна дорога до братнього корпусу, що істотно розширить територію монастиря. До свята майданчики перед храмами забетонують і частково викладуть плиткою. На перепадах висот облаштують сходинки, встановлять лавки, розіб\'ють клумби та квітники. Все стане по-іншому і буде добре.

Свято церковне і державне

Ходять чутки, що на святкування 1000-річчя Лядовського монастиря приїдуть дуже поважні гості, серед яких Президент України та Патріарх. Настоятель монастиря список почесних гостей коментувати не став, але сказав, що під час святкування буде вручено багато нагород за допомогу у відродженні обителі протягом цих 15 років.

Ордени Української Православної Церкви преподобних Антонія і Феодосія Печерських, рівноапостольного князя Володимира, святителя Миколая Чудотворця, Почаєвської ікони Божої Матері, великомученика Георгія Побідоносця, ювілейний орден 1025-річчя Хрещення Київської Русі – всього 40 орденів і 100 грамот. Крім церковних нагород будуть і ювілейні заохочення від влади - губернатора, районної та сільської рад.

«Наше свято не тільки церковне, але і державне, – зазначає настоятель Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря архімандрит Антоній (Нетребін). – Ми відзначаємо одночасно і 1000-річчя монастиря, і 1025-ліття Хрещення Русі.

Свято в Лядовському монастирі стане кульмінацією ювілею Хрещення Русі на Поділлі. Основні події відбудуться в Лядово, а у Вінниці в театрі ім. Садовського – урочиста академія.

Лядовський монастир

У програмі – святкове богослужіння, а також ярмаркові розваги

Престольне свято, в день пам’яті Усікновення глави пророка предтечі і хрестителя Господнього Іоанна, 11 вересня, – стане цього року ще й репетицією святкування 1000-річчя.

Урочиста Літургія відбудеться на березі Дністра, і будуть випробувані всі технічні засоби для забезпечення заходу.

Лядовський ярмарок відкриється 13 вересня зранку після молебну.

14 вересня планується продовження ярмарки, торгівля та розважальні програми наберуть обертів.

А 15 вересня відбудуться головні події святкування 1000-річного ювілею. О дев’ятій ранку розпочнеться святкова Літургія, потім – урочиста частина з нагородженнями, святковий концерт і продовження ярмарки.

Гостей чекають багато

На всі дні ювілейних урочистостей Лядовський монастир організовує наметове містечко на березі Дністра – закуповує намети для паломників, забезпечує воду та дрова.

Згодом ці намети будуть використовуватися паломниками у великі монастирські свята і в дитячому православному таборі, який Лядовський монастир організовує тут же, на березі Дністра. Цього року було вже дві табірних зміни, і близько сотні дітей із малозабезпечених сімей Могилів-Подільської єпархії відпочили під покровом монастиря.

Лядовський монастир

Гостей на свято Лядовський монастир чекає багато, тому рух транспорту буде суворо регулюватися: частина людей приїдуть вниз, на берег Дністра, частина зупиниться на вершині гори, над монастирем. У виїзних кафе і ресторанах на ярмарковій площі гостям свята запропонують найрізноманітніші страви, монастир також забезпечить харчування для паломників.

За словами настоятеля Лядовського монастиря о. Антонія, все, що могли зробити в обителі з підготовки до свята, – зробили, чого не встигли – постараються доробити. Хоча це, в будь-якому випадку, не так багато, як хотілося і планувалося. Але всі сподіваються, що святкування 1000-річчя Лядовського монастиря і 1025 Хрещення Київської Русі на Поділлі пройде добре і сприятиме зміцненню Православ\'я в Україні.

За довідками звертатися за тел.: (067) 172 76 50; (096) 539 07 79


Переглядів: 7144
Поширень: 0