Святкові урочистості з нагоди заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря відбулися 15 вересня. Знакова для області та держави подія відбулася в рамках відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. До берега річки Дністер завітали тисячі вірян не лише з області, а й з усіх куточків України. Не оминули увагою визначну подію релігійні громади та священнослужителі із сусідніх Молдови,Румунії, Росії та Святої гори Афон,що у Греції.

Лядовський монастир на своє 1000-ліття зібрав 15 тисяч паломників

Символічно основні святкування на території Лядівської обителі пройшли у день пам’яті преподобних Антонія та Феодосія Печерських. Адже саме преподобний Антоній був засновником монастиря.

Розпочалося відзначення о 9 год. ранку в долині на березі Дністра урочистою Літургією, яку очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Лядовський монастир відзначає 1000-літній ювілей

По завершенні Богослужіння було звершено святковий молебень, після чого відбулася Академія та концерт на сцені, встановленій неподалік від літнього вівтаря. Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України з нагоди 1000-річчя заснування Лядівського монастиря зачитав митрополит Симеон. У вітальному слові Його Блаженство зазначив, що древній Лядівський монастир зі своєю нелегкою тисячолітньою історією є однією з головних святинь для Української Православної Церкви. Митрополит Симеон особисто від себе привітав настоятеля монастиря архімандрита Антонія (Нетребіна) та усіх присутніх із ювілеєм. «Звичайно, залишаються ще невідбудованими основні святині обителі: храм Усікновіння і храм Преподобної Параскеви. Але я думаю, що за молитвами хрестителя Господнього Іоанна, Преподобного Антонія і Преподобної Параскеви, Господь дасть нам сили і можливість відновити, відродити, відбудувати не тільки матеріальний стан цього монастиря, його храми і корпуси, а в першу чергу духовне життя», - зазначив митрополит.

День народження Лядівського монастиря

Від імені обласної влади із вітальним словом до усіх присутніх звернувся Максим Боровський, зазначивши, що попри складні погодні умови велика кількість паломників з\'їхалися до Лядова, аби наповнити душі вірою та благодаттю. Зі свого боку обласним керівництвом було прикладено максимальну кількість зусиль для проведення свята на найвищому рівні. «Гроші були виділені з обласного бюджету, з районного, тобто на місцевому рівні ці питання вирішувались, наскільки це можливо. Сьогодні дорога повністю відремонтована, площадки всі пороблені, в принципі, ті гроші, які ми виділяли, а це близько 10 мільйонів гривень, вони не пропали даром, а дійсно пішли на становлення і розвиток монастиря. В подальшому ми не зупиняємось, ми будем також розвиватися, також виділяти додатково кошти, щоб дійсно зробити те, чого очікують люди», зазначив перший заступник голови ОДА.

Від облдержадміністрації та обласної ради керівники області вручили архімандриту Антонію відзнаку.

Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» до ювілею святині було випущено художній конверт та поштовий блок марок, на яких зображено монастир на скелях Дністра. Також до свята виготовлено ювілейний штемпель спецпогашення. Унікальність його в тому, що він діяв лише протягом одного дня – 15 вересня. Після урочистого погашення марок та конвертів на сцені, всі бажаючі отримали можливість скористатися чудовою нагодою і залишити відбиток пам’ятного штемпеля на марках та конвертах на згадку про тисячоліття монастиря.

На завершення відбулося нагородження тих, хто посприяв відбудові древньої обителі та організації святкування 1000-літнього ювілею.

православна ярмарка

Традиційно в долині Лядівської обителі для всіх паломників працювала православна ярмарка.



Переглядів: 7428
Поширень: 0