Готовність до діалогу, бажання співпрацювати з громадою над вирішенням життєво важливих проблем району та міста – це ознака відповідальності керівника за свої дії на наміри.

Голова РДА відверто пояснив, що події, які останнім часом відбуваються в підлеглому йому районі, цілеспрямоване створення напруженої атмосфери навколо гіганта Nemiroff, дискредитація очільників району в замовних піар-кампаніях, ніяк не спряють прогресу району та виконанню поставлених завдань.

Дійсно, останнім часом навколо районного голови Петра Михайленка спостерігається нездоровий ажіотаж, створений зацікавленими у досягненні власних інтересів акціонерами-міноритаріями Nemiroff. Ті прагнуть цинічно привласнити завод, не гребуючи засобами, не зважаючи на людей, відправлених у вимушені відпустки, втрати бюджету, наполегливо поливають брудом досягнення районного керівництва. Це – тиражування брехливих замовних матеріалів в ЗМІ, маніпуляції фактами. І мета у них єдина: прибрати владу, яка не дає можливовості незаконно привласнити Nemiroff.

Зупинка заводу Nemiroff через дефіцит склотари (знову ж таки справа рук зацікавлених акціонерів), як бачимо, призвела до великих неприємностей для всього Немирова. Фактично, район перебуває у колапсі, все болючіше відчуваючи зменшення надходжень до районного бюджету від горілчаної компанії. Через що страждають не лише бюджетні заклади, а й малий бізнес району.

На зустріч з головою району прийшло близько тридцяти представників різних галузей – медичної, освітньої, культури та спорту, а також підприємці, депутати міської та районної рад, представники найбільших донорів бюджету – Немирівського спиртзаводу та компанії Nemiroff, а це представники багатьох тисяч жителів району.

Необхідно зазначити, що це – чи не перша зустріч голови району з представниками найважливіших районних інфраструктур. «Сьогодні ми переживаємо непрості часи реформування багатьох життєво значимих для району галузей, – сказав Петро Михайленко. – Коли зміни і вдосконалення стосуються масштабних речей, це тяжка, але вдячна праця. І щоб розуміти, наскільки ефективно впроваджуються реформи необхідно уважно дослухатися до громади». Так пояснив мету зустрічі районний голова.

Обговорення найбільш актуальних питань життєдіяльності району було гарячим, але змістовним. Окрім вирішення кризової ситуації із зупинкою заводу Nemiroff, обговорювали стан сільського господарства та цьогорічних врожаїв. У 2013 році зібрано найкращий за останні роки урожай ранніх зернових. Усіма категоріями господарств району намолочено 97,2 тис. т ранніх зернових при середній урожайності 40,4 ц з га. Збори пізніх зернових ще не почалися.

Освітяни району, стурбовані закриттям шкіл у віддалених селах, отримали вичерпну відповідь та пояснення про те, чому саме і як реформується їх галузь. Демографічна ситуація на селі сьогодні далеко не втішна. Населення скорочується, молодь в пошуках заробітків вирушає до міст, дітонародження стрімко падає. Це стосується не лише Немирівщини, а й країни в цілому. «В деяких школах навчається по 7-10 дітей, – зауважив районний голова. – Утримання молоукомлектованих шкіл лягає важким тягарем на районний бюджет і по великому рахунку не дає тої якості освіти, яка б дозволила їх випускникам в майбутньому успішно продовжувати навчання у вузах чи технікумах». Об’єднуючи невеликі навчальні заклади та покращуючи їх рівень матеріально-технічної бази, кваліфікацію вчителів можна досягти набагато кращих результатів. В першу чергу – дати змогу дітям отримувати якісну освіту та закладати фундамент їх майбутніх освітніх здобутків. Звичайно, це вимагає від районної влади додаткових зусиль і витрат. Зокрема, забезпечення всіх сіл транспортом та пальним.

Гостро стоїть зараз також питання ліквідації стихійних сміттєзвалищ у Немирові. Але тут розраховувати на взаємодію з міською владою не варто. Неодноразово міська влада відверто ігнорувала ініціативи райради по прибиранню сміттєзвалищ, в яких тоне Немирів. Тому РДА власними зусиллями ліквідувала протягом поточного року 337 стихійних сміттєзвалища силами власних працівників та бажаючих зробити добру справу для власного міста. Виникає питання, чому мер міста та його команда зволікають з вирішенням цього питання? Мабуть, розраховує на свідомість громадян? Чи на те, що її прямі обов’язки візьме на себе хтось інший? Наприклад, Михайленко. Тим паче, що й смітників лишилось порівняно небагато – лише 35.

Глибоких структурних та якісних реформ наразі потребує вся українська медицина. Вирішити її на районному рівні непросто. Проте, за словами Петра Михайленка, районна влада робить все можливе, аби зробити районну медицину більш зручною для тих, хто потребує допомоги. «Ми обладанали теплими санвузлами ФАПи в селах, частково відремонтували районну лікарню, 24 з 26 наявних у районі сімейних лікарів пройшли курси підвищення кваліфікації. Але ми лише на початку шляху, реформування сфери медичного обслуговування – справа не одного і навіть не п’яти років. Всі ми прагнемо отримувати лікарняну допомогу вчасно та на високому професійному рівні», – зауважив Петро Михайленко.

На зустрічі з районним головою досить гостро стояло питання сприяння розвитку місцевого малого бізнесу. «Зараз ми зіштовхнулися з падінням споживчого попиту в різних сферах виробництва товарів та послуг», – діляться підприємці району. Петро Михайленко пояснив, що зниження попиту на товари та послуги спричинене кількома вагомими причинами. По-перше, невирішеним лишається питання достатньо високого рівня заборгованості по заробітній платні. Від себе додамо, що найбільшим боржником лишається комунгоспівське підприємство. Внаслідок його спланованого банкрутства для подальшої приватизації працівники підприємства вже 8 місяців не отримають зарплату.

По-друге, призупинена робота заводу Nemiroff через дефіцит склотари внаслідок чергового незаконного блокування роботи підприємства. Зрозуміло, що проблеми головного роботодавця міста, годувальника всього району і основного наповнювача бюжету, паралізують малий бізнес. Але вже відновлено роботу Немирівського спиртзаводу, і як офіційно заявили представники компанії Nemiroff, найближчим часом буде відновлено роботу їх підприємства. Тож, які б чутки не розповсюджували недоброзичливці, громада має бути впевненою в тому, що завдання по розвитку району виконуються. А робота горілчаного гіганта, від якого залежить благополуччя Немирова відновиться найближчим часом. Тож анонсовані акції протесту – не що інше як чергова спроба дискредитувати діючу владу району та загострити ситуацію навколо найбільшого роботодавця. Представники ДП «УВК «Nemiroff» вказують на те, що коллектив з нетерпінням чекає відновлення роботи підприємства. Тим паче, що незважаючи на місячний простій виробництва, ніяких скорочень на заводі не було.



Переглядів: 4176
Поширень: 0