Про це йшлося на прес – конференції за участю заступника начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алли Ратинської «Міжнаціональний діалог: досвід Вінниччини», що відбулась 4 листопада в Департаменті інформаційної діяльності ОДА.

 конференції за участю заступника начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алли Ратинської

«Сьогодні важливим моментом державної етнополітики у регіонах є реалізація завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння,- підкреслила Алла Ратинська,- Вінниччина у національно-етнічному відношенні також є багатонаціональною, оскільки на її території проживають представники більш як 100 національностей. Це не більше 10 відсотків всього населення, проте громадська активність, бажання до самоідентифікації у області надзвичайно велика».За її словами в області активно діють більше 50 національних товариств, а зареєстровано їх більше 70.

З метою сприяння гармонізації міжнаціональних відносин, збереженню і розвитку етнічної самобутності національних меншин в області створені умови для задоволення культурних потреб національних меншин. Так для підтримки діяльності національних об’єднань у обласному бюджеті передбачено спеціальні видатки в рамках обласної програми розвитку міжнародного та міжнаціонального співробітництва Вінницької області на 2011-2015 роки. За останні роки фінансову підтримку отримали чеське, польське, білоруське товариства у проведенні національних фестивалів та участі художніх етноколективів у Міжнародних фестивалях та конкурсах.

Крім того, на Вінниччині традиційним є Всеукраїнський фестиваль «Усі ми діти твої, Україно!», який щорічно проходить у м. Шаргороді, обласний фестиваль культур національних меншин та етнічних груп «Подільські барви» та фестиваль національної кухні «Чим хата багата - тим рада», які фінансуються з галузевої програми управління культури та туризму облдержадміністрації.

З метою забезпечення прав на вивчення національних мов в області функціонує мережа загальноосвітніх навчальних закладів. Серед мов національних меншин, які вивчаються у 2013/2014 навчальному році – російська, польська, чеська, іврит. Російську мову як предмет вивчають у 760 навчальних закладах 47 796 учнів. У 5 школах навчання для 601 учня здійснюється російською мовою. Вивчають російську мову факультативно у 123 навчальних закладах 8105 учнів.

Польську мову 894 учні вивчають як предмет у 12 школах та 512 учнів, як факультатив, у 13 школах.

Чеську мову вивчають факультативно у Миколаївській СЗШ-І-ІІІ ст. Козятинського району та іврит у навчально-виховному комплексі «Ор Менахем Вінниця».

На базі Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників функціонує кабінет світової літератури та мов національних меншин, який щорічно проводить семінари, конференції, курси підвищення кваліфікації вчителів.

Алла Ратинська також відзначила велику роль у побудові міжнаціонального діалогу закладів освіти та культури. Так, обласна універсальна бібліотека ім. А.Тімірязєва, міські та районні бібліотеки Вінниччини, обласний краєзнавчий музей проводять цілу низку культурно-освітніх заходів, спрямованих на побудову міжнаціонального діалогу.

Завідувач бібліотеки № 13 м. Вінниці Ірина Продан, яка взяла участь у прес-конференції, розповіла учасникам зібрання про досвід роботи «Бібліотеки міжкультурного діалогу», яка працює на базі закладу.

Основним її завданням Ірина Продан назвала формування міжкультурного діалогу через презентацію й популяризацію культури і традицій національно-культурних товариств, сприяння зближенню етнічних культур, творчого самовираження та самореалізації кожної людини.

«На території області відсутні будь-які конфлікти на грунті національної нетерпимості,- підсумувала Алла Ратинська.- Цьому слугує толерантність, виваженість та взаємоповага представників усіх національностей що проживають у регіоні, а також співпраця органів виконавчої влади області з національно-культурними об’єднаннями».



Переглядів: 3500
Поширень: 0