У селах Вербка Крижопільського району, Слобода-Підлісівська, Клембівка та Дзигівка Ямпільського району вперше за роки незалежності на День працівника сільського господарства відбулися святкові урочистості. Це стало можливим завдяки ініціативі Героя України, Героя соцпраці, депутата обласної ради Олексія Порошенка- старшого. В ці дні в селах вдалося зібрати понад тисячу працівників сільського господарства, які впродовж десятиліть здобували славу Вінниччині, як житниці України та цукрового Донбасу. Серед них 139 орденоносці, які мають відзнаки за розвиток сільського господарства. Серед них – і Герої соціалістичної праці. Таке звання за радянські часи давали лише тим, хто «своєю особливо видатною новаторською діяльністю в галузі промисловості, сільського господарства, транспорту, торгівлі, наукових відкриттів і технічних винаходів проявили виняткові заслуги перед державою, сприяли піднесенню народного господарства, науки, культури, зростанню могутності країни».

 День працівника сільського господарства

Серед них - Ольга Десяк із села Тернівка Бершадського району. Ольга Федорівна отримала звання Героя праці у 1966 році за високі показники урожайності кукурудзи у її ланці.

- Працювати пішла із 15 років, одразу після восьмого класу, - згадує жінка. - Із нас, дівчат, створили комсомольсько-молодіжну спеціалізовану ланку по кукурудзі. Ми давали по 80-100 центнерів кукурудзи з гектара. За це дали мені звання Героя соціалістичної праці.

Ще за радянських часів Ольга Десик заснувала в селі народний аматорський співочий колектив, який існує досі та вітає всіх із святом.

- Тоді працювали багато, але і співали, - продовжує Ольга Ддесяк. - Їдемо на машині в поле — співаємо, в полі — співаємо, з поля — співаємо. Коли була вільна хвилина, збігалися, репетирували і потім їхали з концертами по районі, області, у Києві. День сільгосппрацівника раніше відзначався постійно. Були концерти, танці, подарунки, премії. Приємно, що зараз це все відроджується.

 День працівника сільського господарства

Розповідав про свій життєвий досвід і Герой соцпраці Дмитро Васильківський зі Слободи-Підліської. Свою нагороду він отримав за роботу мехнізатора, а також довелося працювати і ланковим на буряках.

Вітали із святом працівників і депутат обласної ради Олексій Порошенко-молодший, і голова Ямпільської РДА Анатолій Комар. Окрім символічних подарунків найдосвідченішим та найстаршим працівникам галузі до Дня сільського господарства, гості говорили і про розвиток соціальної сфери на селі.

Дуже щасливий, що 12 років тому мій дід Олексій Іванович Порошенко на Крижопільській, Томашпільській, Ямпільській землях вирішив відновити сільське господарство та повернути велич і славу цим землям. А потенціал тут хороший. Я пишаюся тим, що пайовиками ПрАТ ПК “Поділля” є 139 орденоносців, три Героя соцпраці. Хочу подякувати всім за вашу працю на українській землі. Щороку по Вінницькій області тільки ПрАТ «ПК «Поділля» вкладає 3 млн грн у соціальні програми, а решта підприємств – до 5 млн грн. І ця робота буде продовжуватись.

 День працівника сільського господарства

Саме до Дня сільського господарства приурочили і відкриття в селах важливих соціальних об’єктів завдяки підприємству. Це фельдшерсько-акушерський пункт у селі Слобода-Підлісівська , новий спортивний стадіон у Клембівці та спортзал у Дзигівці.

- Цьогоріч ми вперше зі всіма товаровиробниками заключили угоди , які дозволили залучити в соціальну сферу району біля 2 млн грн., - вітаючи всіх із святом зазначив Анатолій Комар. - Щиро радий, що наприкінці року до такого свята ми бачимо конкретні результати, які близькі і потрібні людям на селі.

У святкові дні в селах на урочистостях вдалося зібрати понад дві тисячі людей. Вони кажуть, що давно не було подібних заходів і щиро радіють, що колись традиційне свято відроджується.



Переглядів: 13713
Поширень: 0