Головною метою 2013 року було - довести до мешканців територіальних громад соціальні ініціативи Президента, доручення керівництва області, показати їх доцільність. І що головне - не словом, а ділом показати конкретні зміни та результати цієї роботи.

Звіт очільника Ямпільської РДА про підсумки соціально-економічного розвитку у 2013 році

Першим таким результатом Анатолій Комар назвав рекордний урожай зернових та зернобобових культур, понад 145 тисяч тонн з урожайністю 54 цнт/га. Чималі зрушення в кращу сторону помітні і в заготівлі молока. Так у 2013 році район взяв курс на покращення якості продукту, задля цього створили 2 стаціонарних і 28 пересувних заготівельних пунків. Це в свою чергу забезпечило стабільну ціну на молоко, яка на сьогодні становить 3 гривні за літр. Проводиться нині реконструкція відгодівельного комплексу ВРХ у с. Дзигівка. По сучасному, відповідно до європейських стандартів здійснена реконструкція 3-х приміщень, придбано нове технологічне обладнання, додатково завезено 1000 теличок для вирощування нетелей на що освоєно 7,5 млн. грн. Вперше сільськогосподарські підприємства району заключили соціальні угоди з сільськими радами на суму 2,1 млн. грн. внесок коштів яких з одного гектара складає від 50 до 200 грн. За підсумками року підрахунки показали, що умови соціальних угод перевиконано і фактично в соціальну сферу району вкладено сільськогосподарськими товариствами 4 млн. грн.

В рамках медичної реформи та нового формату започаткованого головою облдержадмінісрації Іваном Мовчаном, у 2013 році почали «реанімовувати» галузь охорони здоров’я Ямпільщини, стан якої останні роки був критичним. З метою наближення надання медичної допомоги сільському населенню розширено сітку лікарських амбулаторій. Так, рішенням сесії районної ради, фельдшерсько-акушерські пункти сіл Цекинівка, Гальжбіївка, Довжок перепрофільовано в лікарські амбулаторії. Реконструкцій та ремонтних робіт дочекалися торіки 10 ФАПів, сіл: Русави, Пороги, Северинівка, Добрянка, Радянське, Сл. Підлісівська, Безводне, Іванків, Вітрівка, Михайлівка; та 5 лікарських амбулаторіях у селах: Гальжбіївка, Довжок, Писарівка, Придністрянське, Цекинівка, Ямпіль. Для проведення даних робіт та поліпшення матеріально – технічної бази закладів охорони здоров’я використано 2 млн. 771 - тис. грн., з них 1600 тис. грн кошти обласного бюджету, 528 тис. грн - місцевих бюджетів, 643 тис. грн. позабюджетних. У 2014 році планують завершити ремонтні роботи у трьох ФАПах району, зокрема у селах Ратуш, Підлісівка, Оксанівка.

Як «нова копійка» минулого року стала Ямпілька центральна районна лікарня. Тут, витративши майже 698 тисяч гривень ремонти зроблено у хірургічному, інфекційному, поліклінічному відділеннях, також анестезіології та інтенсивної терапії, заготівлі та переливання крові; Відремонтовано також клінічну лабораторію; хол та сходи коридору адміністративного приміщення; фасад господарських будівель. Відкрито нове, по-сучасному обладнане стоматологічне відділення. Цьогоріч планують завершити ремонт терапевтичного відділення.

В галузі освіти Ямпільський голова РДА Анатолій Комар назвав 2013 рік, роком інноваційних технологій. За короткий період, завдяки спільним зусиллям створено 15 інтерактивних класів. Всі заклади освіти району 100% забезпечені проточною холодною та гарячою водою. Прикладом сучасного оновлення дошкільних навчальних закладів є реконструкція дитсадків у селах В.Кісниці та Цекинівки. У ІІ кварталі поточного року планують завершити реконструкції диячого садка в селі Дорошівка.

Минулого року відділ освіти райдержадміністрації нарешті оселився у своєму приміщення, і тепер можна забути про орендованне.

Всього на проведення ремонтних робіт в галузі освіти освоєно 6млн. 110 тис. грн.. позабюджетних коштів – 3млн. 284 тис. грн., державний бюджет – 1млн. 700 тис. грн.., місцевий бюджет – 1млн. 126 тис. грн.

Значні досягнення демонструє район і в галузі культури. За словами начальника управління культури та туризму облдержадміністрації Марії Скрипник, у 2013 році на ремонти та матеріально-технічне обладнання закладів сфери була спрямована рекордна сума за часи незалежності країни, понад мільйон гривень. Як повідомив Анатолік Комар на 2013 рік було заплановано ремонти 8 закладів культури, а спільними зусиллями, проявленою ініціативою відремонтовано – 12, в населених пунктах Цекинівка, Писарівка, Ратуш, Петрашівка, Михайлівка, Добрянка, Іванків, Оксанівка, Біла, Вітріва, Гонорівка, Ямпіль.

Крім того, торік за ініціативи ветеранської організації Гальжбіївки було створенно музей – історії села. Для цього сільською радою придбаний старовинний будинок, з цікавими кам’яними підвалами та склепами.

На 2014 рік заплановані капітальні ремонти Ямпільської дитячої музичної школи, Безводнівського таОксанівського сільського клубу, малої зали та вестибюлю Цекинівського будинку культури, глядацької зали будинку культури с. Велика Кісниця, фасаду та малої зали будинку культури с. Русава.Запланована заміна вікон на енергозберігаючі в Порогівському будинку культури та зовнішній ремонт Северинівського БК.

На виконання соціальних ініціатив Президента України, протягом року, проведено роботу по створенню належних умов навчання для дітей з обмеженими фізичними можливостями та сиріт. Для потреб дітей – інвалідів у Ямпільській школі № 1 облаштовано 2 кімнати для навчання та реабілітації. Тут займаються 8 діток, для занять з якими виділено спеціального учителя.

Також у 2013 році придбано житло в сільській місцевості 2 дітям-сиротам, відремонтовано житло 4 дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування.

Багато змін відбулосяв плані благоустрою. Як повідомив голова РДА робота по цьому напрямоку є визначальною в кожній територіальній. За участю жителів громади та коштів міського бюджету встановлено пам’ятник та збудовано площу фундатору української держави, державному діячу, полководцю Богдану Хмельницькому.

В районі проведено значну роботу з зовнішнього вуличного освітлення. Загалом в громадах встановлено 2400 ліхтарів, 248 з них у 2013 році встановлено. Найкраще освітлено село Велику Кісницю, Довжок, Цекинівку, Клембівку, Русаву, Дзигівку, Добрянку. В цих населених пунктах проведено модернізацію існуючих освітлювальних приладів, що дає можливість зекономити бюджетні кошти.

В селі Клембівці відкрито комплексний спортивний майданчик вартістю 120 тис. грн., проведено капітальні ремонти спортивних залів у селі В.Кісниця, Дзигівці, - 150 тис. грн. Впорядковано спортивні майданчики в селах Сл.Підлісівській, Довжку, спортивні площадки для пляжного футболу та волейболу в м. Ямполі.

В 2013 році відбувся «прорив» у написанні проектів. В цілому було розроблено і подано – 86 проектів. Як повідомив перший заступник голови обласної ради Ігор Кревський - це 20 % від загальної кількості поданих Вінниччиною. Активна робота принесла свої плоди, зокрема, Цекинівською та Порогівською сільськими радами отримано гранти в загальній сумі 200 тис. грн. на реалізацію проектів в сфері житлово-комунального господарства, а саме реконструкція водогонів. Загалом, за рахунок участі та перемог в різноманітних конкурсах, проектах, грантах додатково в район залучено 1млн. 625 тис. грн. це без врахування 8 млн. грн Українського фонду соціальних інвестицій.

Чималі зрушення відбулися в рамках реалізації проектів по будівництву електростанцій з використанням енергії сонця. Так, в лютому введено в експлуатацію Порогівську сонячну електростанцію, обсяг інвестицій склав 75 млн. грн. В березні - Цекинівську сонячну електростанцію № 2, обсяг інвестицій якої склав близько 48 млн. грн. А це додаткове надходження до місцевих бюджетів у вигляді податків у сумі 186 тис. грн.

Новою формою роботи стало створення Центрів надання адміністративних послуг в сільській місцевості. Перший такий центр відкрито в селі Тростянець. Відповідну роботу проводять територіальні громади сіл Цекинівки, В.Кісниці, Довжка, які практично готові до відкриття. Районний центр надання адміністративних послуг розпочав роботу 8 січня цього року. Триває будівництво 12–ти квартирного житлового будинку, для соціальних верств населення в рамках програми Президента України Віктора Януковича «Доступне житло».

У Ямпільському районі торік прийнято районну програму «Дороги Ямпільщини на 2013 – 2014 роки», яка охоплює 761 км. автотрас комунальної власності та 321 км. шляхів загального користування. В рамках її виконання минулого року прогрейдеровано та виконано робіт загальною протяжністю 453 км. комунальних доріг району, використано державної субвенції на суму 600 тис. грн. Дев’ять громад району за рахунок власних коштів та коштів спонсорів провели ремонти комунальних доріг на суму 251 тис. грн. протяжністю 70 км. У 2014 році каже Анатолій Комар ця робота продовжиться.
Завершуючи роботу наради, керівник облдержадміністрації Іван Мовчан наголосив, що ремонт доріг є основним пріоритетом у 2014 році роботи влади на місцях. «На Вінниччині налічується 16,5 тисяч кілометрів доріг комунальної власності, з яких 70% потребує капітального і поточного ремонт, – наголосив Іван Мовчан. - Нині є доручення, відпрацьовується кожен кілометр дороги і найближчим часом ми матимемо в регіоні сформовану дорожню карту в розрізі кожного району».

Керівник краю підкреслив, що розвиток інфраструктури сільських територій – першочергове завдання, яке ставить сьогодні перед регіонами Президент України.



Переглядів: 3780
Поширень: 0