Ладижинська ГЕС у травні відзначає 50-річний ювілей. Разом з Ладижинською ТЕС вона входить до складу енергетичної компанії ДТЕК.

Станцію найближчим часом мають реконструювати, адже обладнання зношене на 90%. Буде замінено основне і допоміжне устаткування. До того ж, згідно з проектом, після реконструкції потужність станції збільшиться до 9 МВт.

Реконструкція ГЕС має завершитись до кінця 2015 року і відбуватиметься у 2 етапи. Спочатку замінять обладнання двох гідроагрегатів, а потім реконструюватимуть гідротехнічну споруду – греблю. Запланована вартість робіт 186 мільйонів гривень.

Ладижинська ГЕС потужністю 7,5 МВт використовує тиск води Ладижинського водосховища, у якому охолоджується відпрацьована в турбінах вода з Ладижинської теплової електростанції. Тож дві електростанції отримують сумісний ефект ставка.

Ладижинська ГЕС працює на енергосистему України, а крім цього виконує ще одну важливу функцію – це живлення Ладижинської теплоелектростанції у випадку аварії. І призначення своє гідроелектростанція виправдала – саме завдяки ГЕС у 2000 році вдалося оперативно відновити роботу Ладижинської ТЕС, яка внаслідок зледеніння залишилася зовсім без електроенергії, необхідної для запуску обладнання.


Переглядів: 5279
Поширень: 0