Однак депутати одноголосно відмовилися від такого спадку. Тож бункери з отрутою вже грабують мародери і перепродують міндобрива тридцятирічної давнини населенню.

Чотири гектари державних отрутохімікатів стали нічийними. Один із найбільших могильників України – Джуринський - не можуть утримувати за бюджетні гроші. Сільська рада відмовляється переводити його на свій баланс, а екологи нарікають на погані умови зберігання.

Сергій Гончарук, сільський голова смт Джурин: "Є ймовірність того, що можуть проникати в ці ємності і діставати хімічні речовини, і використовувати для продажу, уже є спроби проникнення".

Сюди звозили хімію з дев’яти областей. Лікарі погоджуються: через сусідство з могильником люди частіше хворіють на рак. Хоча селяни жодного разу не проходили комплексного обстеження, аби з’ясувати, як впливає сховище на самопочуття людей.

Олександр Нагорний, головний лікар Джуринської районної лікарні: "Ми знаходимось в четвертій зоні радіоактивного забруднення, звичайно, захворювання зв’язати з могильником, але ж ніхто досліджень не проводив, ніхто такого не робив".

Бетонний бункер для могильника розташований у колишньому кар\'єрі. Тисячу тонн отрути прикрили землею. У деяких місцях вона просіла. Тетяна Федорович пам’ятає, як облаштовували сховище, і переконана: отрутомогильник давно ненадійний.

Тетяна Федорович, жителька смт Джурин: "Хто його робив, спитались нас, як робили, як його робили - цемент крали, як-небудь зробили, все тече в наші криниці".

Два роки тому держава виділила на його утримання 20 тисяч гривень. За них встановити огорожу та попереджувальні знаки. Торік село не отримало жодної копійки на утримання екологічно небезпечного об’єкта. Нині ж необхідно визначити юридично відповідальну особу за сховище, яка й перейматиметься його безпекою, твердять у громаді Джурина.


Переглядів: 4677
Поширень: 0