- Зробіть щось, бо вже не витримуємо. Ми все життя пропрацювали на цій станції, а не маємо права отримати паї, бо земля не сільськогосподарського призначення. А вони, значить, мають право здавати її в оренду і гроші собі в кишеню класти? – ділиться наболілим мешканка села Уладівське Калинівського району Надія Кулик. Прийшла разом з іншими колишніми працівниками дослідної станції на зустріч з народним депутатом України по їх округу Миколою Катеринчуком. Показує давні чорно-білі фотографії. – Подивіться, яка красота у нас на станції була, а зараз там пустка. Теплицю розвалили, а поля орендують.

На прикладі села Уладівське вперше в Україні змінять призначення землі

Ображені люди гудять у місцевому Будинку культури. В Уладівському більше 10 років триває епопея з розпаювання землі. Екс-працівники селекційної станції намагаються отримати паї на дослідницькій землі.

- За законом цю землю не можна розділяти на паї, - зауважує народний депутат Микола Катеринчук. - Спочатку потрібно змінити її призначення. А це можливо тільки у Верховній Раді. Зараз ми займаємось цим питанням. Аграрний міністр вже на нашому боці і готовий у всьому сприяти. Але й ви не повинні просто сидіти і чекати. За своє треба боротися. І забудьте слово “боятися”. Добоялись вже, що нічого у вас немає, ніякої перспективи.

Люди у залі скрушно кивають головами.

- План дій такий: пройдемо цей шлях разом, - пропонує Микола Дмитрович. - Ми вносимо зміни у законодавство, а паралельно ви напосідаєтесь на місцевих чиновників, щоб видавали потрібні документи. Якщо буде саботаж, якась затяжка, то беріть їх за шкірки. По-іншому нічого не буде. Вони зараз всі перефарбовуються і залишаються на своїх місцях, перечікують. Якщо ми тільки дамо слабину, вони нас прикончуть, як зараз роблять з Україною. Бо кожний зрадник і корупціонер - то ворог України. Сподіваюсь, що ви приєднаєтесь до ініціативної групи, і будете діяти рішуче. Інакше ми не подолаємо цю бюрократію.

Голова ініціативної групи Ігор Вільгота уточнює, що з 63 тракторів, які були в наявності у 2004 році, залишилось 12, з 124 автомобілів - 22, з 16 комбайнів – 1. Тоді ж було близько 1000 працівників, а зараз не набереться й 100 чоловік разом з науковими працівниками. І 5 тис. га земель використовують не за призначенням.

- Цього року у нас є точні відомості, що 1800 гектарів передали на Жданівський цукрозавод. На якій підставі вони це роблять, невідомо. Адже укладати договора оренди вони не мають ніяких повноважень, це компетенція виключно Академії аграрних наук, - зауважує помічник-консультант Миколи Катеринчука Євген Болюбаш. - Вони на місці передають в суборенду землю комусь, розпоряджаються землею на свій розсуд, як місцеві царьки, заробляють гроші, а люди сидять і чекають.

На прикладі села Уладівське вперше в Україні змінять призначення землі

Виявляється, така ситуація по всій Україні, коли людям не хочуть віддавати землю на паї, бо самі добре на цьому заробляють.

Але ми доб’ємось справедливості, - переконаний Микола Катеринчук. - Показово відпрацюємо ваш випадок на всю Україну. Покажемо приклад, що треба пересаджати всіх, хто причетний до розкрадання майна. У вас вони не тільки розікрали майно, але й нанесли збитків на 17 мільйонів гривень. Це те, що забрали з вашої кишені. Потрібно зламати хребет бюрократії, яка паразитує на цьому питанні. Моя роль щоб це було зроблене, бо мова йде про роздержавлення землі. І ми будемо намагатися прийняти цей закон.



Переглядів: 5464
Поширень: 0