Ініціативу громади зі створення історико-культурного заповідника «Батіг» в селі Четвертинівці Тростянецького району з метою вшанування борців за незалежну Україну, воїнів ОУН-УПА було одноголосно підтримано на засіданні постійної комісії з питань культури, духовності та історичної спадщини обласної Ради.

В с. Четвертинівка нині працює музейний комплекс «Батозька битва», який рішенням сесії Вінницької обласної ради «Про підсумки обласного конкурсу «Сім чудес Вінниччини» визнано «Перлиною Поділля».

На місці історичної події знаходиться пам\'ятка місцевого значення «Поле Батозької битви», до складу якої входять унікальні історичні і природні місця, що потребують захисту, охорони і благоустрою із боку держави як об’єкти історичної, культурної і природної спадщини (Богданова криниця, з якої, за переказами, козаки пили воду; козацький камінь на тому місці, де козаки вбрід переходили річку; Кривавий яр, по якому, як свідчить історія, текла кров і козаків, і шляхтичів, обеліск Козацької слави, збудований на честь 350-річчя Батозької битви).

Для довідки:

Переможна битва під Батогом поблизу с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області між військами української козацької держави під проводом Богдана Хмельницького та Речі Посполитої під командуванням польського коронного гетьмана М. Калиновського відбулась 1-2 червня 1652 року.

Ця битва стала однією із найважливіших перемог української нації у ході національно-визвольної війни проти польських загарбників у середині ХVІІ ст. Батозька битва була зразком мужності і військового мистецтва повсталих народних мас, а також вершиною воєнного таланту і майстерності Богдана Хмельницького.


Переглядів: 2366
Поширень: 0