На полігоні поблизу міста Бар 19 травня монтажники з Польщі Лешек Лозовіцький, Кшиштоф Мазурек і електромонтажник Сергій Колесніков перевіряють транспортну лінію для сміття

Запустити її планують у червні. Обладнання привезли з Польщі двома вантажівками.

— Його вага 40 тонн, коштує з монтажем 2 мільйони 648 тисяч гривень, — каже начальник комбінату комунальних підприємств Бара Роман Христофор, 36 років. — Гроші виділили за сприяння Міністерства екології через обласний бюджет.

Лінію монтують працівники польської фірми ”Напшуд” 47-річний Лешек Лозовіцький та Кшиштоф Мазурек, 33 роки.

— Ми об’їздили всю Європу, — говорить пан Лешек на суміші польської, української та німецької мови. — У Вінницю приїжджали три роки тому. Привезли обладнання. Але тоді не знайшлося полігона. Тому барський сміттєрозподільник — перший на Вінниччині.

По транспортеру сміттєсортувальної лінії сміття потраплятиме на сито. На ньому виокремлюватиметься дрібне сміття. Великі тверді відходи падатимуть на спеціальну ділянку. Там їх сортуватимуть у контейнери. Окремо — пластикові пляшки, скло та папір. Лінію обслуговуватиме 10 осіб.

Барський комунгосп домовився зі сміттєпереробними підприємствами Житомирської області.

— Вони передадуть нам спеціальний прес. Будемо пластикову пляшку пресувати у тюки, — продовжує Роман Христофор. — Відвозитимемо до Житомира. А вони ці тюки дрібнять і відправляють до Китаю. Що там із ними роблять — не знаю. Тонна пластикових пляшок коштує 1200–1700 гривень, скла — 3 тисячі гривень.

Відходи до полігона у Барі возитиме сміттєвоз ”мерседес”. Його подарувало швейцарське місто Біль. Працівники тамтешньої екологічної служби відпочивали у мешканки Бара Оксани Бас, яка займається зеленим туризмом.

— Навели контакти і тепер співпрацюємо. Їхня делегація відновлює та очищує нашу річку Рів, — зазначає Христофор. — Подарований сміттєвоз може загрузити за раз 22 куби відходів. Вистачить на весь Бар. Ще й зекономити на пальному. Нині у нас працюють три машини по 6 кубів. Кожна щодня спалює по 20 літрів солярки. ”Мерседесу” потрібно 40 літрів.


Переглядів: 3949
Поширень: 0