22 листопада українська спільнота відзначатиме День пам’яті жертв голодоморів. З нагоди прийдешньої скорботної дати у Вінницькій облдержадміністрації відбулося засідання організаційного комітету щодо підготовки та проведення тематичних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів.

Заступник голови - директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк повідомив, що в області розпочато підготовку до вшанування цієї дати. Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації розроблено план заходів. 

Вінниччина вшанує пам’ять жертв голодоморів

За словами Ігоря Івасюка, 22 листопада на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності будуть приспущені Державні Прапори України, обмежено проведення розважальних, спортивних та культурно-масових заходів, місцеві телерадіокомпанії внесуть відповідні зміни до програм телебачення та радіомовлення.

Серед запланованих заходів, які обговорили та погодили члени оргкомітету, - проведення у Вінниці, а також містах та районах області, мітингів-реквіємів, покладання траурних вінків і композицій із колосків до пам’ятних знаків, місць поховання жертв голодоморів, проведення Всеукраїнської акції «Запали свічку» тощо.

Тематичні уроки пам’яті, бесіди, інформаційні години відбудуться у навчальних закладах області. У музеях, бібліотеках, клубних та архівних закладах будуть організовані виставки документів, книжкові викладки, які відображають трагічні події в житті українського народу, пов’язані з голодоморами.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк зазначила, що наслідком голодоморів є понад 13 тис. постраждалих сіл, 7,5 мільйонів вимерлих людей, серед яких кілька мільйонів дітей. Близько 1-го мільйона - подоляни. 

Зокрема, 21 листопада керівництвом області планується вручення Почесних грамот та грошових винагород краєзнавцям, дослідникам тематики голодомору та особам, постраждалим від голодоморів. Після цього, о 14.30, за участю громадськості, керівництва області та міста відбудеться мітинг-реквієм біля меморіального знаку жертвам голодомору, де відбудеться покладання траурних вінків, квітів, композицій.

Протягом 17-22 листопада у кінотеатрах, освітніх та культурних закладах області демонструватимуться документальні фільми про часи голодомору, проходитимуть тематичні зустрічі, прямі ефіри, уроки пам’яті та «круглі столи». У Вінниці також діятиме пересувна виставка, яка побуває в усіх навчальних закладах міста,військових частинах, щоб познайомити молодь із подіями, що відбулись у 1932-33 роках.

У скорботний день, 22 листопада зранку, в храмах області відбудуться поминальні панахиди та заупокійні богослужіння, а о 16.00 усі жителі краю вшанують пам’ять жертв голодоморів хвилиною мовчання, запаливши у своїх оселях скорботну свічку пам’яті.



Переглядів: 3471
Поширень: 0