На початку 2015 року борг мешканців Вінницької області за використаний природний газ досяг більше 100 мільйонів гривень, з урахуванням минулих періодів. Борг безпосередньо населення становить 77,8 мільйонів, ще 25,2 мільйонів – борги по нарахуванню пільг та субсидій.

Зважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в державі, ПАТ «Вінницягаз» рекомендує своїм клієнтам не накопичувати борги. Якщо родина не має можливості оплатити борг у повному обсязі, наша компанія готова йти на зустріч, і в індивідуальному порядку розглядатиме можливість реструктуризації боргу. Також, малозабезпечені сім’ї можуть звернутись із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації для отримання компенсації додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг, у тому числі, на газопостачання, субсидій та пільг.

Водночас боротись зі злісними неплатниками ПАТ «Вінницягаз» досить непросто через недосконале законодавство. Відповідно до «Правил надання населенню послуг з газопостачання», за несвоєчасну оплату послуг з газопостачання споживач сплачує неустойку (пеню) згідно із законом або договором. Втім, розмір і механізм нарахування пені не визначені на законодавчому рівні.

«Зупинити зростання боргів можна шляхом відключення боржників від газопостачання. Споживачі, які не оплачують вчасно рахунки за газ, повинні усвідомити, що ставлять під загрозу забезпечення області газом в опалювальний період, оскільки підприємство поставляє споживачам державний газ. Втім, навіть після відключення деякі споживачі не поспішають погасити заборгованість за спожитий газ. В таких випадках ми змушені передати справу до суду», - пояснює начальник управління обліку та балансів газу Василь Сопільник.

Але навіть після рішення суду не всі споживачі сплачують заборгованість за спожиті послуги. У такому випадку «Вінницягаз» змушений звертатися до державної виконавчої служби, яка стягує борг уже в примусовому порядку. Таким чином процедура повернення боргу розтягується на невизначений час.

«Наразі 907 абонентів відключено від газопостачання. Хоча кожен з них неодноразово отримував попередження про необхідність сплатити за спожитий газ. Введення простий і оперативної системи нарахування штрафних санкцій дозволило б підвищити дисципліну розрахунків і зменшити число несумлінних платників послуг», - зазначає начальник управління обліку та балансів газу Василь Сопільник.

Відсутність у газопостачальних компаній дієвих важелів впливу на платіжну дисципліну абонентів, особливо в умовах зростання вартості газу, призведе до подальшого накопичення заборгованості і погіршення ситуації в газовому секторі країни.



Переглядів: 3328
Поширень: 0