Як проходить на Вінниччині опалювальний сезон, які заходи вживаються щодо енергоефективності та які умови кредитування на енергозберігаючі матеріали, твердопаливні та електрокотли доступні для вінничан розповіли директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Анатолій Вакар та заступник начальника філії з роздрібного бізнесу обласного управління Ощадбанк Олена Яблочнікова.

За словами Анатолія Вакара, опалювальний сезон на Вінниччині проходить стабільно, оселі, які гріються з централізованих джерел, стовідсотково забезпечені теплом, немає проблем і в індивідуальних споживачів газу.

«В рамках нинішнього опалювального сезону, населення області в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшило споживання газу на 11%. І це при тому, що кількість споживачів збільшилася на 7%. Також торік ми перевели 135 котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива. Завдячуючи цьому, уже сьогодні в бюджетній сфері маємо економію 6 мільйонів кубічних метрів газу. Хоча згідно розрахунків ми планували зекономити майже 7 мільйонів кубічних метрів блакитного палива. Але ще попереду 2 місяці опалювального сезону, думаю ми зуміємо зекономити і більше 7 мільйонів» – наголосив Анатолій Вакар.

З початку опалювального сезону бюджетна сфера Вінницької області зекономила 6 млн кубічних метрів газу

Цьогоріч на Вінниччині планують перевести на альтернативні види палива 136 об’єктів в бюджетній сфері.

«Аби втілити в життя задумане, коштів немає. Маємо надію на фонд регіонального розвитку та місцеві бюджети, які цьогоріч отримали більше повноважень. Крім того, на ці цілі вже виділено 5 мільйонів гривень з обласного бюджету. Маємо наміри, аби в сільській місцевості були переведені усі школи на альтернативні види палива» – зауважив Анатолій Вакар.

До впровадження енергоефективних заходів населення стимулює держава. Так, за словами заступника начальника філії з роздрібного бізнесу обласного управління Ощадбанк Олени Яблочнікової, в жовтні минулого року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження». Згідно Постанови АТ «Ощадбанк» визначено єдиним уповноваженим банком на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010—2015 роки в частині «стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).

«Державна програма передбачає відшкодування частини суми кредиту одноразово кожному позичальнику в розмірі 20 % суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором на придбання котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу), але не більше як 5000 гривень та за умови надання до Банку таким позичальником документу, який підтверджує отримання котла у продавця. Обов’язковою умовою для включення уповноваженим банком відомостей щодо кредиту, наданого позичальнику — фізичній особі, до зведеного реєстру, який подається до Держенергоефективності для відшкодування частини суми кредиту, є подання таким позичальником уповноваженому банку документів (їх копій), що підтверджують цільове використання кредитних коштів, зокрема: договору купівлі-продажу котла (за умови його укладення); рахунка-фактури на оплату придбання котла; документів, які підтверджують передачу котла позичальнику — фізичній особі» – підкреслила Олена Яблочнікова.

По Україні програмою скористалося майже 1800 осіб, які придбали котли, що працюють не на приробку газу, а на інших видах палива. За 2014 рік філією Вінницьким обласним управлінням Ощадбанку було видано кредити 68 особам, на суму майже 700 тисяч гривень.



Переглядів: 3315
Поширень: 0