18 березня відбулась прес-конференція заступника голови ОДА Василя Броварника, присвячена підсумкам роботи галузі житлово-комунального господарства у 2014 році та основним завданням на 2015 рік.

Особливу увагу посадовець зосередив на виконанні обласної Програми підвищення енергоефективності, що діє з 2010 року та вже дає відчутні результати. Вагомим внеском в заощадження паливних ресурсів держави він назвав виробництво власної електроенергії малими гідро та сонячними електростанціями: «В області сьогодні працює 19 малих гідро- та 16 сонячних електростанцій. У 2014 році ними було відпущено близько 130 млн. кіловат – годин електроенергії. Це складає більше 5% від загального споживання електроенергії областю».

За його словами, Вінниччина споживає електричну енергію в межах доведених лімітів, тож протягом січня-березня 2015 року віялових відключень електроенергії в області не було.

Василь Броварник назвав першочерговим завданням влади скорочення споживання природного газу шляхом його заміщення нетрадиційними та альтернативними видами палива.

За минулий рік область зменшила споживання газу на майже 120 млн. кубічних метрів

«В цілому по області за 2014 рік зменшено споживання газу на 119,4 млн. м3, - повідомив Василь Броварник. - В грошовому еквіваленті ця економія досягла 440 млн. грн. Якщо на початок 2014 року на альтернативне паливо було переведено 204 бюджетні заклади, то на початок 2015 року – вже 339. Завдяки чому,щорічна економія споживання природного газу сягає 7 мільйонів кубічних метрів».

Фактична економія газу тільки бюджетними закладами з початку 2015 року становить 3,8 мільйони кубічних метрів. Для порівняння - за 5 місяців 2014 року цими ж установами було зекономлено лише 1,7 мільйони кубічних метрів газу.

Василь Броварник також повідомив, що протягом 2015 року планується перевести на альтернативу ще понад 130 котелень бюджетної сфери, що дозволить збільшити економію природного газу бюджетними установами до 15 мільйонів кубічних метрів газу на рік.

Необхідний обсяг капіталовкладень у 2015 році сягає 120,0 млн. грн.,значна частина цих витрат ляже на місцеві бюджети.

«Слід відзначити,- зауважив посадовець,- що в структурі споживання природного газу бюджетна сфера займає лише 2,5 %. Тож, незважаючи на проведену роботу в бюджетній сфері, найбільшим його споживачем в області (понад 60%) залишається населення. Саме тут роз’яснювальна робота щодо переходу на альтернативні види опалення та фінансові вигоди від цього може дати відчутну економію природного газу для області».



Переглядів: 3844
Поширень: 0