Центр соціальної опіки та піклування дітей у Вапнярці, що в Томашпількому районі, був заснований ще у 2004 році. Колишня мешканка Вапнярки, яка свого часу виїхала до США, зробила подарунок землякам для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування - подарувала власну хату. У 2011 році заснована американцями благодійна міжнародна фундація "Світло миру" отримала ще й недобудований Вапнярський дитсадок на 250 місць. Він став рідною домівкою для 17 вихованців - семеро навчаються й приїздять у Вапнярку лише на вихідні та канікули, а десять діточок мешкають там пос­тійно.

ЖИТИ ДОРОГО

От тільки слово "мешкають" до закладу можна застосувати лише умовно. З ряду причин використовувати надсучасно обладнаний та відремонтований центр для проживання можна лише в теплу пору року, а взимку діткам доводиться тулитися у старому приміщенні.

- Все упирається у гроші за комунальні послуги, - пояснює директор центру та віце-президент фундації "Світло миру" Любов Главацька. - Благодійні організації дали нам кошти на облаштування та ремонт. У новому центрі кожна з кімнат має свою назву: українська, американська, голландська - на честь кожної групи, які приїздили з тієї чи іншої країни і власним коштом робили ремонт у кімнатах. Нам і надалі постійно надсилають допомогу - одяг, продукти, побутові речі та інше. Благодійники оплачують навіть інтернет. Але платити за комунальні послуги не готові. Ви ж тільки подумайте - до подорожчання ми мали платити за газ, світло, воду та ін. до 25 тис. грн. щомісяця.

Скільки доведеться платити тепер - після підвищення тарифів - жінка не хоче навіть рахувати.

- Ми не знайдемо таких коштів, - каже вона. - Наші закордонні благодійники готові опікуватися дітьми, але платити за "комуналку", та ще й такі гроші - ні.

ДОЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Проблема "непідйомної" комуналки для Центру завжди була гострою, але останнім часом набула ще більшої актуальності - адже тут могли б проживати багатодітні родини переселенців із Криму, Сходу України.

Надія Мова народилася у Вапнярці, але останні сорок років мешкала у Алчевську, що на Луганщині. Разом із чоловіком виховали своїх дітей, а як ті стали на ноги - взяли семеро прийомних. Коли військовий конфлікт впритул наблизився їх до домівки, вирішила - час повертатися до Вапнярки, рятувати дітей від сепаратистських куль і снарядів.

Із переїздом допомогли волонтери. Поки тепло було, родина мешкала у Центрі, а з настанням холодів вісьмом переселенцям довелось переїхати до бабусиної хати.

- Тісно, важко, але є де жити, а у Центрі ми "комуналку" б не потягнули, - говорить багатодітна мати Надія Мова. - Нам кажуть, що вартість послуг така велика, бо Центру нараховують тарифи як на юридичну особу.

Справді, за українським законодавством нинішній власник недобудованого дитячого садочка, в якому нині розташований Центр соціальної опіки та піклування дітей, не може самостійно перевести його у розряд приватного домоволодіння лише тому, що там нині мешкають переселенці. Тож і нові мешканці змушені платити втридорога - як "юридичні особи".

- Ми дуже уважно вивчали це питання, - каже Любов Главацька. - Але усе, що можна зробити в цій ситуації - підготувати документи для передачі приміщення у власність місцевої сільради.

Фундація ніякого зиску від цього не отримає, але сподівається, що хоча б скине цей двоповерховий тягар зі своєї шиї.

- Нам дуже шкода, адже стільки грошей фундація вклала у ремонт, у облаштування, там все новеньке, а утримувати ми його не в змозі, - жаліється Любов Главацька.

Є ВИХІД

Начальник служби у справах дітей Томашпільської райдержадміністрації Любов Мокрак говорить, що юрист райдержадміністрації вже вивчав це питання.

- Була надана юридична консультація щодо процедури передачі приміщень Центру у житловий фонд Вапнярської сільради. Тепер справа за сесію сільради, вони мають вирішити - приймати, чи ні, - каже Любов Мокрак.

Якщо рішення буде позитивним, це зніме всі питання щодо "завищених" тарифів - багатодітні переселенці зможуть оселитися у Центрі та платити за комунальні послуги не більше, ніж інші мешканці села.

Про те саме говорить і перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

- Зовсім нещодавно ми вирішили схожу проблему в Новій Греблі, де поселилися кримські татари, - каже він. - Будівлю гуртожитку, яка колись належала Міносвіти, передавали сільській раді - і все, проблема вирішена, ніхто не скаржиться на тарифи. Так само, мабуть, треба діяти й у Вапнярці.

Але й це не єдиний вихід.

- Не забувайте, що з травня в Україні діють нові правила надання субсидій, - каже Андрій Гижко. - Тобто якщо ті самі переселенці за всіма правилами укладуть договір оренди житла - їм теж не потрібно буде платити втридорога за світло, газ і воду. Плече підставить держава.



Переглядів: 4425
Поширень: 0