За півтора року Вінниччина може повністю відмовитись від використання газу в бюджетній сфері. До цього прагнутимуть і в промисловості регіону, - наголосив перший заступник голови ОДА Андрій Гижко під час зустрічі з представником центрального офісу Організації Об\'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) Даніелем Келлером. Іноземний гість приїхав на Вінниччину, аби ознайомитись з роботою Центру ресурсоефективного та чистого виробництва, створеного в рамках реалізації проекту цієї міжнародної структури для підвищення продуктивності, конкурентоспроможності та екологічної відповідальності виробництва якраз через ефективне використання ресурсів. Фінансується проект урядами Швейцарії та Австрії.

За словами Андрія Гижка, у Радянському Союзі, не було прийнято рахувати скільки коштує енергія, вода чи газ. Адже тоді питання енергозбереження, ресурсозбереження були другорядними і на них не звертали уваги. А центр, який створений кілька років тому у Вінниці, вже почав змінювати психологію виробників. За час його роботи вдалось підготувати експертів, які стали активно працювати на підприємствах області.

«Я дуже добре пам\'ятаю приклад Калинівського машинобудівного заводу. Це велике підприємство по площі і сам керівник ніколи не думав, що можна зменшити в десять разів обсяг води, яка використовується для обігріву. І такі приклади є на кожному підприємстві» – зауважив Андрій Гижко. Зрештою, перший заступник голови облдержадміністрації переконаний, що місцеві виробники вже усвідомлюють, що використовувати дешевші місцеві енергоресурсів значно вигідніше. «Минулого року із 9 цукрових заводів області два вже працювали один на мазуті, один на вугіллі. І в планах в цьому році теж один цукровий завод буде відмовлятися від газу. Такі самі плани є й на інших промислових підприємствах» – повідомив Андрій Гижко.

На Вінниччині планують продовжити реалізацію проекту ООН з промислового розвитку

Щоправда, сам перехід на нові ресурсоощадні технології — справа не завжди дешева. У нинішніх економічних умовах це суттєвий виклик для виробників. Тому, за словами Даніеля Келлера, організація ЮНІДО теж має змінювати підходи до підтримки підприємців-партнерів. «Центр може допомогти компаніям подати заявку на кредити або гранти для інвестування. На зустрічах з представниками КПІ ми почули думку, що кредити видаються, інвестори є, але зазвичай підприємства не знають, як подати свою заявку до них. Вважаю, що даний елемент підтримки має бути включений до роботи центру чистого виробництва» – зазначив Даніель Келлер.

Проект Організації Об`єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) «Сприяння адаптації та впровадженню ресурсоефективного та більш чистого виробництва в Україні» в області має завершитись 2016-го року. Однак, зважаючи на непросту ситуацію в Україні, яка призвела до великих втрат у плані модернізації, і представники міжнародної інституції, і вінницькі посадовці під час зустрічі зійшлись на тому, що дану роботу слід продовжити.

«Проект офіційно має закінчуватися через півтора роки, однак будемо рекомендувати продовжити його реалізацію і надалі. Адже розуміємо, що потрібно більше часу аби Центр ресурсоефективного та чистого виробництва став самостійним. Під час наступного кроку буде створено бізнес-план, аби організація отримувала прибуток від надання своїх послуг» – підкреслив Даніель Келлер.



Переглядів: 2932
Поширень: 0