Голова облдержадміністрації Валерій Коровій зустрівся з членами Асоціації фермерських господарств Вінниччини. Метою такої зустрічі було обговорення актуальних для господарників проблем та пошук шляхів їх вирішення у співпраці з органами влади.

Відкриваючи роботу засідання, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив, що процеси глобалізації, в тому числі в економічній, аграрній сфері, є об’єктивними, але водночас мають чітко корелюватися з тим, що чекає державу в перспективі. «Я глибоко переконаний в тому, що на ринку аграрного бізнесу завжди повинно підтримуватися конкурентне середовище. Тому що лише воно створює підвалини належного відношення до використання землі, до цін, ресурсів, до зайнятості людей в сільській місцевості. Завдання держави – підтримати цей баланс конкурентних сил, і розвиток фермерського руху з цієї точки зору надзвичайно потрібний», - підкреслив Валерій Коровій.

Голова облдержадміністрації відзначив, що на підтримку фермерства в обласному бюджеті виділено цьогоріч кошти у сумі 2 млн. гривень. А також зауважив: з огляду на виклики, які чекають на Україну в процесі адаптації до вимог Євросоюзу, обласна влада прагне по-новому підійти до питань формування та підтримки кооперативного руху в сільській місцевості.

Цьогоріч на підтримку фермерства на Вінниччині в обласному бюджеті передбачено 2 мільйони гривень

За словами керівника Вінниччини, багато питань, які торкаються села, земельних відносин, фермерського господарства, залишаються неврегульованими у законодавчому полі, що викликає сьогодні чимало конфліктних ситуацій. Водночас є й комплекс адміністративної проблематики, що супроводжує бізнес фермерів: від проходження тих чи інших дозвільних процедур до взаємин із суб’єктами природних монополій. І над усіма цими питаннями, наголосив Валерій Коровій, необхідно працювати.

Під час зібрання учасники засідання обговорили низку проблемних питань, що виникають у процесі їхньої діяльності, детально зупинившись на конкретних конфліктних ситуаціях, та висловили власне бачення подальшого розвитку фермерства на Вінниччині.

За словами голови обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Інни Кухарчук, занепокоєння господарників викликає цінова політика на аграрному ринку, проблема розпаювання пасовищ, актуальним залишається й питання надання земель для створення фермерських господарств. «Фермери, що працюють у своїх територіальних громадах, - це лідери, які знають і розуміють, що відбувається у їхніх господарствах та їхніх селах. Це люди, перш за все, небайдужі», - відзначила Інна Кухарчук. Відтак наголосила на важливості співпраці та підтримки таких господарств зі сторони влади.

Порушувалося на засіданні й питання щодо необхідності обмеження права передачі в оренду земель, призначених для ведення особистого селянського господарства, та надання переважного права на користування земельними ресурсами місцевим жителям громад.

За результатами зустрічі прийнято рішення підготувати відповідне доручення голови облдержадміністрації, яким передбачити проведення серйозної ревізії фермерських господарств за обов’язковим погодженням з районними асоціаціями, та за підсумками такої роботи спрямувати до управлінь Держземагентства та Державної фіскальної служби відповідні звернення щодо тих суб’єктів господарювання, які здають землю в суборенду.

Окрім того, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко доручив зафіксувати усі факти по озвучених конфліктних ситуаціях, створити комісію та найближчим часом за участю керівників фермерських господарств розглянути кожну з них. Що ж стосується необхідності внесення змін до законодавства, що регулює діяльність фермерів, то Андрій Гижко запропонував членам Асоціації виокремити три найбільш актуальні позиції, оформити їх як законодавчу ініціативу та через народних депутатів подати на розгляд Верховної Ради України.



Переглядів: 3147
Поширень: 0