Лише 66 з більше, як 800 котлів малої потужності, які обігрівають заклади освіти та культури Вінницької області, отримали дозвіл на початок роботи. Для приведення у належний технічний стан, у відповідності з вимогами Правил будови, освітяни не мають коштів: криза.

- Ця проблема піднімається вже не один рік, проте станом на перше вересня цього року теруправлінням Держгірпромнагляду по Вінницькій області зареєстровано лише 66 опалювальних котлів, які пройшли експертне обстеження, технічний огляд та випробовування у відповідності з вимогами Правил будови, безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа, водогрійних котлів, водонагрівачів з температурою нагріву води не вище 115оС, що становить менше 5% від прогнозованої кількості котлів, які встановлені та експлуатуються в закладах освіти та культури, - розповідає заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області Василь Таран. – За нашими ж підрахунками таких котлів більше 800.

Попередні перевірки показали, що технічний стан більшості котлів не відповідає вимогам безпеки, обладнання котелень, будівель, інженерних мереж знаходиться в незадовільному стані, на котли відсутні паспорти заводів-виготовлювачів чи складених спеціалізованими організаціями, власниками не проведені щорічні технічні огляди котлів, не отримані дозволи на експлуатацію котлів в установленому порядку, допускаються до експлуатації котли встановлені у підвальних приміщеннях, котельне обладнання експлуатують з непрацюючими або демонтованими приладами безпеки, манометрами, запобіжними клапанами.

У багатьох випадках відсутня або не в робочому стані водопідготовка, відсутні журнали перевірки справності автоматики безпеки, манометрів, ремонтні журнали, журнали водопідготовки з результатами аналізу води, перед манометрами не встановлені триходові крани, що виключає можливість перевірки манометрів, відсутні графіки планово-запобіжного ремонту котлів, оперативні схеми трубопроводів та режимні карти.

Деякі керівники закладів освіти не виконують вимог ст. 6 Закону України „Про охорону праці” щодо створення безпечних умов праці та безпеки технологічних процесів устаткування та не забезпечують реалізацію конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров\'я у процесі трудової діяльності на належні, безпечні і здорові умови праці.

Виходячи з цих обставин, начальник територіального управління Держгірпромнагду Анатолій Коваль запрпонував в управління освіти і до голів районних державних адміністрацій з пропозицією створити в кожному районі компетентні комісії із залученням фахівців спеціалізованих підприємств та провести обстеження котлів, обладнання та будівельної частини котелень, систем димовідведення та вентиляції, укомплектованість штату кваліфікованим навченим персоналом, стану автоматики та приладів безпеки з метою визначення можливості безпечної експлуатації опалювальних котелень та відповідності їх вимогам Правил по котлах.

На підставі отриманих висновків з урахуванням стану котелень, до початку опалювального сезону, розробити програму першочерговості проведення ремонтних та відновлювальних робіт, модернізації чи заміни обладнання. Скласти графік виведення з експлуатації підвальних котелень, розробити додаткові заходи щодо безпечної їх експлуатації, привести котельне обладнання до вимог Правил.

- На сьогодні, в районах області створюються такі комісії, - повідомив Василь Таран, - до їх складу входить фахівці спеціалізованих підприємств. Якщо ж комісія потрібні консультації, то експерти ДП «Вінницький ЕТЦ» завжди готові їх надати, а інспектори теруправління готові здійснити вибіркові перевірки технічного стану цих об’єктів.

Прес-служба територіального управління
Держгірпромнагляду по Вінницькій області


Переглядів: 3360
Поширень: 0