В Україні за підтримки Європейської спільноти впроваджується якісно нова система стратегічного планування – констатували учасники зібрання. А пілотними в цьому напрямку обрано Крим та Вінниччину. За словами експерта проекту Євросоюзу з підтримки сталого регіонального розвитку Юрія Третяка, наша область до цього невеликого переліку потрапила через те, що тут сприятливий клімат для впровадження будь-яких ініціатив. Тут дуже гарна співпраця обласної ради та обласної адміністрації, хороший ґрунт для того, щоб розробляти певні пілотні проекти.

«Цей проект повинен сформувати в країні державну систему регіонального розвитку, якої в нас поки що немає – розповідає Юрій Третяк - вона в нас ще, на жаль, ще дуже радянська. Якщо ми рухаємось в Європейський Союз, якщо ми розраховуємо на ті підходи регіонального розвитку, які є там, та система, яка є в Україні, вона не дозволяє нам використовувати ті інструменти регіонального розвитку, які є всюди в світі».

Мова йде про координацію планування на національному та регіональному рівнях, формування програм розвитку не згори, як нині, а знизу. В Україні внаслідок реалізації проекту має бути ухвалено Закон про засади державної регіональної політики та створено Фонд регіонального розвитку, який і фінансуватиме кроки по реалізації стратегічних планів. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Валерія Коровія, якщо задумане втілити в життя, це додасть суттєвих можливостей для розвитку регіонів. Адже нині в Україні викривлене поняття стратегічного планування. «Раз в три роки приймається якась стратегія, але вся біда в тому, що вони не виконуються – наголошує Валерій Коровій. По дуже простій причині – їх навіть ніхто не читає. Ми постійно відчуваємо проблематику в тому, що ми не можемо планувати навіть наступний рік».

До реалізації стратегії, як і до розробки її заходів слід підходити крок за кроком з урахування економічних, соціальних можливостей регіону, його інтелектуального потенціалу. Тому саме методика планування є чи не визначальним фактором, що забезпечить успішний результат – запевняє керівник групи радників Проекту Євросоюзу Таня Забуковець. Тим часом, за словами голови облдержадміністрації Олександра Домбровського, Вінниччина вже втілює в життя окремі стратегічні напрямки. Мова йде, зокрема, про будівництво нової кондитерської фабрики, птахокомбінату, інші потужні інвестиційні проекти. Перші міжнародні рейси прийняв днями і Вінницький аеропорт. Нині ведуться переговори щодо відкриття наступного року постійних рейсів на Сімферополь, у Польщу та Росію. Заплановані також чартерні польоти до Туреччини і Єгипту. Якщо хоча б на 90% вдасться реалізувати задумане – наголосив очільник облдержадміністрації, це дозволить значно оживити економічне життя краю. Тим паче, що разом з аеропортом в області планується розвивати потужний міжнародний логістичний центр, навколо якого, так би мовити, вируватиме ділова активність. Європейці кажуть: підхід правильний, адже основа будь-якого розвитку - це інфраструктура.


Переглядів: 3434
Поширень: 0