Починаючи з лютого цього року понад два десятки очільників міст, сіл і селищ Вінниччини на прикладі Німеччини вивчають досвід та кращі європейські зразки, спрямовані на соціально-економічний розвиток територіальних громад. Таку можливість керівники місцевого самоврядування отримали в рамках проекту «Сталий розвиток малих міст і селищ Вінницької області», що реалізовується на території краю за підтримки Фонду Ганса Зайделя.

Підписуючи угоду щодо впровадження на теренах регіону проекту, обласна державна адміністрація, Центр перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій області і представники Фонду домовились сприяти співробітництву у сфері підвищення професійної кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, формування та підвищення спроможності міст, селищ Вінниччини до сталого розвитку.

В рамках проекту було здійснено значну кількість тематично пов\'язаних між собою заходів. Зокрема, проведено низку семінарів та консультацій, а також організовано інформаційно-навчальний візит до Німеччини у м. Кемптен (Земля Баварія).

8 липня учасники проекту від Вінниччини спільно з заступником голови облдержадміністрації Василем Броварником зібралися за «круглим столом» задля того, щоб обговорити здобутий досвід та шляхи його впровадження на теренах регіону, аби побачене у Європейській країні дало практичні результати.

Більше 20 очільників міст, сіл і селищ Вінниччини за підтримки Німеччини вивчають досвід розвитку територіальних громад

За словами заступника голови облдержадміністрації Василя Броварника даний проект унікальний для нашої Вінниччини, і він має дати поштовх для розвитку вцілому нашого регіону. «Ми працюємо над тим, щоб Вінниччина розвивалася як європейський регіон, базуючи роботу на таких засадах, як створення комфортних умов проживання населення і розвитку підприємництва. Дивлячись як розвиваються наші малі міста, можемо стверджувати, що європейський напрямок, це наш напрямок. Але ми не німці, не швейцарці, а українці, які теж є європейцями. Тому європейські стандарти - це ціль нашого поступового розвитку. Відтак, перейнятий вами досвід в рамках проекту слід відкоригувати під особливості кожної конкретної громади та запроваджувати на місцях. Адже, перебуваючи на займаних посадах, ми з вами відповідальні за зміни у нашому регіоні» - наголосив Василь Броварник.

Більше 20 очільників міст, сіл і селищ Вінниччини за підтримки Німеччини вивчають досвід розвитку територіальних громад

Найбільше голів міст, сіл і селищ вразила німецька організація щодо водозабезпечення, очистки та каналізування стоків та утилізації твердих побутових відходів за європейськими підходами. Послухавши враження учасників проекту, Василь Броварник зазначив: "Нажаль, у нас зараз немає належного фінансового ресурсу, аби будувати заводи по переробці твердих побутових відходів, як у Європі. Але починати потрібно з малого. І вже зараз кожна громада і ви, як керівники, повинні орієнтуватися на роботу з населенням по сортуванню. Нагадую, що з січня 2018 року складування сміття без сортування законодавством заборонено. Відтак, кожна громада повинна відпрацювати свою систему поводження з твердими побутовими відходами. Також потрібно шукати і ресурси на ці цілі, зокрема, міжнародну допомогу, обласний бюджет, фонд регіонального розвитку, які готові допомагати в рамках співфінансування".

Слід зазначити, що для реалізації проекту «Сталий розвиток малих міст і селищ» фондом Ганса Зейделя було обрано три регіона. Крім Вінницької, проект впроваджувався в Івано-Франківській та Чернігівській областях.

Більше 20 очільників міст, сіл і селищ Вінниччини за підтримки Німеччини вивчають досвід розвитку територіальних громад

Для довідки:

Фонд Ганса Зайделя засновано 11 квітня 1967 року на честь прем\'єр-міністра Баварії та голови Християнсько-Соціального союзу доктора Ганса Зайделя.

Поруч з фондами Конрада Аденауера та Фридриха Еберта – один з трьох найбільших партійних фондів ФРН.

З 1990 року Фонд почав працювати в країнах Східної Європи.

Мета діяльності: сприяти розвитку демократичної та суспільної освіти народів на християнській основі; сприяння вихованню, професійній освіті, допомога обдарованим студентам; поглиблення європейської єдності шляхом запрошення іноземних груп та закордонних поїздок; підтримка країн, що розвиваються тощо.



Переглядів: 2805
Поширень: 0