В рамках вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого– творця середньовічної європейської держави Руси – України та з нагоди 92-ї річниці Калинівського чуда, 8 липня в Калинівці відбулася багатотисячна хресна хода.

Духовенство та віряни пройшли чотирьохкілометровий шлях від храму преподобної Параскеви Сербської до Хреста, біля якого сталось диво.

У хресній ході також взяли участь представники влади: начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький та голова виконавчого комітету Калинівської міської ради Анатолій Шамалюк.

Близько 2-х тисяч вірян пройшлися хресною ходою до Калинівського чуда

Завершилась хресна хода Божественою літургією, яку очолив митрополит Вінницький та Барський Симеон у співслужінні шістьох архієреїв сусідніх єпархій. Духовенство та паломники молились за мир та спокій в Україні, за припинення кровопролиття на сході країни.

Хресна хода з 1993 року хода традиційно відбувалася раз на п\'ять років від Вінниці до Калинівки, з 2014 року Калинівська хресна хода стала щорічною.

Близько 2-х тисяч вірян пройшлися хресною ходою до Калинівського чуда

Цього року близько двох тисяч паломників взяли участь у хресній ході до Калинівського чуда.

Для довідки:

За переказами, хрест поставили на могилі трьох купців, убитих розбійниками в 1918 році. Хрест був місцевою святинею, і до нього щорічно приходили жителі Калинівки, священники служили молебни. В цей хрест і вистрілив один із п’яних солдатів. Куля влучила в ікону «Розп’яття», пробивши праве плече Спасителя, з якого миттєво потекла кров. Про це розповів селянам візник, який перевозив солдатів. Новина підняла на ноги все село. До хреста прийшло духовенство і почалися цілодобові служби. Кров сочилася з хреста та з ікони, залишаючи сліди аж до землі.

Близько 2-х тисяч вірян пройшлися хресною ходою до Калинівського чуда

Вже наступного дня сюди прийшли хресні ходи прихожан та священників із сусідніх сіл. Солдат, який прострелив ікону і хрест, разом з матір’ю 40 днів стояв під хрестом і благав людей молитися, щоб Господь простив його гріх.

Через тиждень до хреста вже йшли прочани з Київщини, Волині, Галичини, Поділля. Приїхали православні і з Польщі, але солдати оточили вагони і не випускали віруючих навіть на перон. Тоді люди молилися у напрямку до хреста, прямо з вікон вагонів.



Переглядів: 4258
Поширень: 0