Вперше на території Вінницької області було організовано літній корекційний табір для родин, в яких виховуються діти з розладами аутичного спектру.

Протягом липня в таборі проводилася інтенсивна корекційна робота з дітьми з порушеннями комунікативних навичок, проводилась робота щодо покращення рівня психологічної підтримки таких дітей та підвищення рівня компетентності батьків з питань спеціальних навчальних методик. У таборі взяли участь 13 родин: 6 родин з м. Тернопіль, 2 родини – переселенці із східних областей України.

Для організації корекційних занять на волонтерських засадах організатори залучили спеціалістів дефектологів та психологів, які володіють спеціальними методиками невербального спілкування. У спільну активну діяльність було включено всіх учасників літнього табору: діти мали корекційні заняття з працетерапії, ігротерапії, ритміки; для батьків було організовано комплексну роботу з психологічними заняттями, тренінгами, інформаційними лекціями, проводилося навчання інноваційним методам роботи з дітьми. Також фахівці-психологи надавали консультативну допомогу сім’ям.

На Вінниччині відкрито табір для діток з аутичними розладами

Одним із завдань табору було розвинути самостійність у дітей та допомогти їм набути практичні життєві навички. Для досягнення цієї мети організатори табору ініціювали будівництво картонного багатокімнатного будиночка, в якому діти мали можливість самостійно обирати ігрові матеріали та облаштовувати середовище на власний розсуд без опіки батьків. У вільний час діти разом з дорослими розмальовували будинок яскравими фарбами – в такий спосіб передавали почуття задоволення, які через відсутність у них словесного спілкування, дорослі не завжди розуміють.

На Вінниччині відкрито табір для діток з аутичними розладами

Позитивний настрій та заряд бадьорості вкрай необхідний їх батькам, переконані організатори, адже посмішка на обличчях їх дітей – це найцінніша мить у їх непростому житті.

Кожен з учасників табору отримав завдання знайти хобі та таланти у інших учасників, за результатами цієї гри батьки та діти отримали сертифікати з особливими відмітками своїх талантів.

Організували захід Вінницька та Тернопільська благодійні організації "Благодійний фонд", Центр соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами "Розвиток" і "Золотий ключик", Інклюзивний ресурсний центр Вінницької області за підтримки Всеукраїнського фонду «Крок за кроком».



Переглядів: 8663
Поширень: 0