Південно-Бузьке басейнове управління водних ресурсів просить керівництво ДТЕК Ладижинської ТЕС знизити рівень води у Ладижинському водосховищі на 1 м, аби дати приток води до Південного Бугу нижче за течією річки. Станом на 31 серпня рівень води у Ладижинському водосховищі знизився до відмітки 175,59 м (за Балтійською системою), що на 1,35 м нижче нормального підпірного горизонту. Такого низького рівня води у Ладижинському водосховищі не було за всю історію існування Ладижинської гідроелектростанції (з 10.05.1964 р) – і ця ситуація загрожує роботі ГЕС.

«Через вкрай низький рівень води Ладижинська ГЕС працює лише 2-2,5 години на добу. Приток води маємо «нульовий». Такого ще не було ніколи, – каже електромонтер головного щита керування ДТЕК Ладижинської ГЕС Микола Фадєєв. – Рівень води продовжує знижуватися, адже ми маємо забезпечувати санітарний скид води – 5,5 м3/секунду. Так як притоку води немає, об’єм скиду зменшено до 3,4 м3. Якщо рівень води у водосховищі знизиться до відмітки 174,5 м – ми взагалі не зможемо працювати».

Через вкрай низький рівень води у водосховищі Ладижинська ГЕС працює лише 2-2,5 години на добу

«Запланована потужність станції 7,5 МВт, та її реальна потужність залежить від кількості води у водосховищі. – каже головний інженер ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Березницький. – під час весняного паводку зазвичай працює 2 гідроагрегати, у посушливий період ГЕС може взагалі не працювати, тому що недостатньо води. Тому і графіку відпуску електричної енергії не існує, адже запланувати заздалегідь приплив води у водосховище неможливо».

Як підкреслив заступник головного інженера ДТЕК Ладижинської ТЕС Василь Новицький, днями Південно-Бузьке басейнове управління водних ресурсів звернулося з пропозицією знизити рівень води у Ладижинському водосховищі ще на 1 метр, аби підтримувати рівень Південного Бугу і забезпечити роботу каскаду ГЕС, розташованого нижче за течією.

Нагадаємо, Ладижинська ГЕС потужністю 7,5 МВт використовує тиск води Ладижинського водосховища, у якому охолоджується відпрацьована в турбінах вода з Ладижинської теплової електростанції. Тож дві електростанції отримують сумісний ефект ставка. ГЕС – підтримує водний балансу нашого регіону – тих населених пунктів, які знаходяться вище за течією річки Південний Буг, в тому числі і Вінниці.

Ще одна важлива функція, яку виконує гідростанція – це живлення Ладижинської теплоелектростанції у випадку аварії. І призначення своє гідроелектростанція виправдала – саме завдяки ГЕС у 2000 році вдалося зберегти обладнання і оперативно відновити роботу Ладижинської ТЕС, яка, внаслідок зледеніння, «сіла на нуль», тобто залишилася зовсім без електроенергії, необхідної для запуску обладнання.



Переглядів: 5686
Поширень: 0