27 вересня три храми у Вінницькій області було повернено у власніть релігійних громад.

Однією із яскравих архітектурних пам’яток не лише міста  Бар, а й усієї Вінниччини є костел Святої Анни, який уже понад двісті років вабить красою та зацікавлює оригінальністю. Дивовижна за розмірами храмова споруда своєю архітектурою мало схожа на традиційні храми Поділля. Прекрасний образ неоготики з гострими шпилями, величним екстер`єром та благородними формами - ідеально вписується в ландшафт древнього міста.

Побудували храм ще в 1811 році для священного ордену домініканців. Проте, історичні дані свідчать, що ще на початку 16 столітті на цьому місті стояла церква Святого Миколая, будівлі якої до наших днів не збереглися.

На Вінниччині ще три храми стали власністю місцевих релігійних громад

Сучасного вигляду храм здобув уже в 1908 році. Двічі споруда закривалася радянською владою. Храм був націоналізований, і хоча відновлено богослужіння та двері постійно відчинені для усіх прихожан, знаходився він у власності держави.

На Вінниччині ще три храми стали власністю місцевих релігійних громад

27 вересня 2015 року відкрито нову сторінку в історії величного храму. Будівлю, яка належить до пам’яток архітектури нашого краю - повернули у власність релігійної громади Римсько-Католицької Церкви м. Бар. Участь в урочистому врученні документів взяли перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський.

На Вінниччині ще три храми стали власністю місцевих релігійних громад

«Без духовності – немає майбутнього. Для того щоб зберегти національну гідність, необхідно пам’ятати власну історію, зберегти ті пам’ятки культури, архітектури, мистецтва, що нагадують про неї. І наш святий обов’язок сьогодні, коли йдеться про відродження української нації, повернути у власність громадам ті духовні скарбниці, які буди націоналізовані в роки радянської влади» – зазначив у вітальному слові Андрій Гижко.

На Вінниччині ще три храми стали власністю місцевих релігійних громад

Крім того, цього ж дня в одне з великих християнських свят «Воздвиження Чесного й Животворчого хреста Господнього» начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький вручив документи на право власності молитовними спорудами двом релігійним громадам Літинського району – Воздвиження Хреста Господнього с. Трибухи та Вознесенського храму Української Православної Церкви с. Теси.

На Вінниччині ще три храми стали власністю місцевих релігійних громад

Древні храми є окрасою та гордістю Літинського району та всього нашого Вінницького краю. Протягом 100 років їх дзвони кличуть віруючих до служби Божої.

«Зайшовши в храм, кожен відчуває молитовний дух та єдність сучасного покоління з дідами та прадідами, котрі жили та живуть в цих краях. Віддаючи шану людям, які століттями оберігають духовну святиню та освячують своїми молитвами, ми сьогодні робимо все можливе, щоб відновити історичну справедливість та повернути у власність громади націоналізоване культове майно» - наголосив Ігор Салецький.



Переглядів: 6789
Поширень: 0