В Україні з’явилось перше село, яке функціонує на вітрі та землі. Прогресивні жителі Северинівки створюють проекти та виграють міжнародні та українські гранти.

У місцевій амбулаторії села Северинівка жодної батареї — лише тепла підлога. Але літо тут цілий рік: температура у приміщенні не опускається нижче двадцяти градусів. Усе це завдяки геотермальному насосу. Він качає тепло із ґрунту. Про таку дивину почули навіть іноземці.

Село у Жмеринському районі повністю перейшло на альтернативні джерела енергії

В ошатний Северинівський дитячий садок — черга. Місця вистачає не всім.Молодша група якраз готується обідати. Дітки не можуть дочекатися улюбленого супу.

Аби дітки мили ручки теплою водою, на даху встановили сонячну батарею. Води ж тут використовують багато. Адже треба нагодувати більше півсотні дітлахів. Чотири рази на день. Та ще й гору посуду перемити. У місцевий санаторій приїжджають на реабілітацію бійці зі Сходу. Ані їм, ані іншим відвідувачам не дадуть тут змерзнути навіть у морози.

Від газу в санаторії відмовилися два роки тому. В обласного фонду попросили кошти та встановили котельню. Один із котлів працює на тирсі. Її беруть безкоштовно на сусідній пилорамі.

На такі зручності пішло майже 760 тисяч гривень. Але котли щорічно заощаджують 90 тисяч. Ці гроші йдуть на ремонти кімнат та нове обладнання.

Село у Жмеринському районі повністю перейшло на альтернативні джерела енергії

Уже тиждень біля сільського клубу кипить робота. Будують модульну котельню. Северинівці вкотре виграли закордонний конкурс. Намагаються взяти участь в усіх можливих грантах. За кошти від останнього конкурсу поставлять котел та облаштують сквер лавочками та енергоощадними ліхтарями.

Пані Валентина, як і більшість у селі, відмовилася від газу. Бо дорого. Поставила котел. Його в селі називають "всеядним", бо працює на різних відходах.

Окрім тепла, ще й світло в альтернативний спосіб. Вітряк "освітлює" спортивний зал, де тренується футбольна команда. Кошти на такий вітрогенератор активні мешканці Северинівки також виграли на одному із проектів. У селі нещодавно провели інтернет. А в громадських місцях — школі, сільській раді, санаторії навіть є безкоштовні Wi-Fi зони.

Автор сюжету — Альона Чернецька.



Переглядів: 3903
Поширень: 0