Шведська компанія, орієнтована на виробництво пальників, що використовують тверде біопаливо, має 19-річний досвід роботи на європейському ринку. В Україні свою діяльність JALS ENERGY AB розпочала у цьому році, причому пропонує не просто обладнання, а комплексне вирішення проблем, з якими до компанії звертаються клієнти. Вінниччиною ж інвестори зацікавились як потенційним майданчиком для побудови цеху з виробництва пелетів та створення енергетичного центру, де відбувалася б збірка високотехнологічного обладнання та одночасно функціонував сервісний центр. Одним із можливих варіантів для реалізації цього проекту шведська компанія розглядає територію Сокілецького Млину, що у Немирівському районі.

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій 2 грудня провів зустріч з президентом шведської компанії JALS ENERGY AB Йоргеном Андерссоном. Темою для розмови став пошук шляхів співпраці у сфері відновлювальної енергетики та визначення можливостей створення у Вінницькій області Центру відновлювальних джерел енергії.

За підтримки шведської компанії на Вінниччині може з'явитися Центр відновлювальних джерел енергії

«Проблема відновлювальних джерел енергії дуже гостра для України. Та ми не стоїмо на місці, і зроблено дуже багато. Наприклад, промисловість області протягом 2 років скоротила споживання газу на 30 %, на 50 % зменшилось використання газу по бюджетних установах регіону. За два останні роки в бюджетній сфері встановлено 445 котелень, які використовують альтернативні джерела енергії, і ми зараз працюємо ще над 120. Використовуються дрова, солома, брикети, пелети. І ми дійсно бачимо ефект», - повідомив голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

За підтримки шведської компанії на Вінниччині може з'явитися Центр відновлювальних джерел енергії

Водночас, зауважив очільник Вінниччини, на сьогодні ще не відпрацьована система логістики, яка б дала можливість забезпечувати соломою підприємства з виготовлення пелетів, оскільки ринок заготівлі сировини в області лише формується.

Що ж стосується можливостей використання в регіоні пальників виробництва JALS ENERGY AB, заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник відзначив, що найбільший попит на цю продукцію може бути в місті Вінниці, де сьогодні 55 потужних котелень працюють на газу і потребують переоснащення та модернізації. «З цього питання можна попрацювати з міськими теплоенергетиками. І якщо це буде вигідно для обох сторін, відпрацьовувати надалі як встановлення ваших пальників, так і логістику з виробництва та доставки відповідного палива», - зауважив Василь Броварник.

За підтримки шведської компанії на Вінниччині може з'явитися Центр відновлювальних джерел енергії

Торкаючись же перспектив заявлених інвестором проектів – побудови цеху з виробництва пелетів та створення енергетичного центру з одночасним відновленням діючої колись ГЕС у Сокільці Немирівського району, Валерій Коровій зазначив, що обласна влада готова сприяти їх реалізації і гарантує дотримання правил конкурентного ринку. Проте обраний керівництвом компанії JALS ENERGY AB об’єкт перебуває у державній власності та є історико-культурною спадщиною. Більше того – зданий в оренду терміном у 25 років. Відтак будь-які подальші кроки стосовно саме цього об’єкту потребують бізнес-перемовин та пошуку оптимальних рішень безпосередньо з орендатором.

«Вінниччина – область, яка динамічно розвивається. До нас приходять багато інвесторів, і ми гарантуємо захист прав власності інвестицій, антикорупційний пакет для впровадження бізнесу, прозорість прийняття рішень. Але як державний орган ми не маємо права втручатися в конкурентне середовище, яке виникає на тому чи іншому ринку», - підкреслив Валерій Коровій. Відтак наголосив, що обласна влада зацікавлена в залученні шведського бізнесу до реалізації проектів у сфері відновлювальної енергетики та готова спільно працювати над втіленням новітніх рішень та технологій у цій галузі.



Переглядів: 3594
Поширень: 0